Skordefesten3
Bolstaholms gammelhusbonde Götrik Sundberg och hans familj kunde redan på Skördefestens första dag räkna in 3.400 besökare vilket är alla tiders rekord för en fredag.
Landsbygdsnäringar Livet på landet

Torparpojkens säck med dollar bäddade för Bolstaholms succé

I coronapandemins kölvatten slog den åländska Skördefesten nytt publikrekord. Kronjuvelen Bolstaholms Gård i Geta hade redan första dagen 3.400 besökare.

- Så många har vi aldrig förr haft på en fredag, konstaterar gammelhusbonden Götrik Sundberg där han står avslappnad mitt i folkvimlet.

I år var det extra många besökare från fastlandet bland annat därför att Viking Lines bilfärja Gabriella gjorde en specialkryssning från Helsingfors via Tallinn till Mariehamn med bussar från Nyslott och många andra ställen.

I Bolstaholms publikvimmel på lördagen trängdes också vanliga ålänningar med stadsdirektörer och Ålands politiska toppar. En av dem var Ålands finansminister Roger Höglund, som får dra ett tungt lass nu när landskapets kassa går på minus.
Och när han kom ut från tältet där man säljer Bolstaholms aromatiskt hängmörade biffar och andra köttprodukter kånkade han dessutom på tunga kassar.
Men Götrik Sundberg behöver inte stressa. Sonen Henrik och dennes fru Ann Sundberg samt de många försäljarna på gården vet sedan många år precis hur de ska få ruljansen att löpa och barnen att trivas med halmbalar som hoppslott.

Arbetsgener går i arv

Det var Götriks far Fridolf Sundberg som för 99 år sedan räddade den 400 hektar stora gården från undergång. Som fattig torparpojke från Geta mönstrade han på en skuta som seglade till Amerika och återvände sedan ”med en säck full med dollar”.

Gården har anor från 1400-talet och fick en gång i tiden enbart ägas av adelssläkter. Men när Fridolf och hans fru 1922 tog över gården fanns där 18 hus utan tak och all skog var skövlad. Men de två var ”enorma arbetsmänniskor” och samma gener har sonen Götrik bevisligen fört vidare både i andra och tredje led.

Redan i femårsåldern började exempelvis den nu 20-årige sonson Mattias Sundberg odla lök som han själv sålde på Skördefesten. Numera arrenderar Mattias en egen bondgård i Geta för ekologisk odling av lök och rotsaker. Dessutom odlar han konventionell purjolök hemma på Bolstaholms marker. Vintertid har han jobbat för en skogsmaskinsentreprenör.

Götrik Sundberg har sin egen filosofiska fundering om vad som krävs av en bonde:

- Det viktigaste är att intresset överstiger förståndet!

Skordefesten4
Jan Mattsson och dottern Moa samt Karoliina Perdén hade glada skördefestdagar med försäljning av Grannas äppelmust. Nu tillverkar Grannas också must av en ny äppelsort med rött fruktkött. Några butiker på fastlandet har för ÅTH:s räkning redan provkampanjer för att testa intresset för den nya röda sorten.
Skordefesten1
Kimmo och Pirjo Alitalo från Gustavs som är Ålands närmaste granne på fastlandet är redan vana besökare på Skördefesten.

Fin stämning men mjölksafari saknas

Gemensamt för Pirjo och Kimmo Alitalo från Gustavs och andra besökare från fastlandet verkar vara att de trivs med Skördefestens öppna och glada stämning.

- I vår region finns det heller inte lika stora djurgårdar som här på Åland.

Just djur och möjligheter att exempelvis klappa lamm uppskattas av många. Därför drog också ”Ålandsbonden” och Mickels Gård i Jomala Gottby 9.000 besökare under fredagen och lördagen.

Åbobon Minna Löppönen varvade bryggeri- och museibesök med både Mickels och Bolstaholm. Hon fick dessutom en kram av kändiskocken Michael Björklund, som på sitt oefterhärmliga sätt passade på att prata med presumtiva matgäster för att försäkra sig om att de stannar kvar i Smakbyns långa matkö.

- Att se djur och uppleva hur bra människorna samarbetar under Skördefesten är det bästa. Men den allra största skördefestupplevelsen för mig var när man förr om åren kunde åka traktorsafari genom Haga kungsgårds mjölkladugård, säger Minna

Skordefesten2
Över 1.200 kunder passade på att handla när Ålands Trädgårdshall ”bakvägen” sålde päron, äpplen och grönsaker som exempelvis svartkål, stjälkselleri, blomkål, gul och röd lök samt ekologisk vitlök. Försäljaren i grön tröja är Liz Mattsson, som under många år var Skördefestens verksamhetsledare. Sedan hon valdes in i lagtinget jobbar hon också med marknadsföring för ÅTH.