Fm1
Erfaren plöjare. Isak Ek, maskinentreprenör till yrket, deltog i sin elfte FM-tävling. Motståndet är hårt och jag skulle behöva öva mera, konstaterade han efter avslutad tävling.
Jordbruk Livet på landet

Lyckat FM-arrangemang
tack vare fin talkoanda

Det blev en lyckad mästerskapstävling när Pensala Lantmannagille senaste veckoslut stod värd för de finska mästerskapen i traktorplöjning. I tävlingen deltog 19 plöjare från hela landet samt Estlands mästare som bjudits in. Åldersspannet på deltagarna sträckte sig från 11 till 92 år.

Med sina 11 år är Erik Cederström från Ytterjeppo i Nykarleby tävlingens yngste plöjare och lite läskigt tycker han att det känns strax innan start på fredagsförmiddagen.

Han har kommit hit med pappa Tom och farfar Kurt som båda är erfarna tävlingsplöjare. Det är dock många år sedan de slutade tävla och nu är det Eriks tur.

Att Cederströms blev en tävlingsplöjarfamilj är Toms förtjänst.

– Det var jag som började med det via en traktorkurs som 4H ordnade, minns han. Sen blev pappa intresserad och kom med. När jag slutade tävla för över tjugo år sedan så fortsatte han.

– Tävlingsplöjning har varit en rolig hobby, säger Kurt. Det här är något som är nära jordbruket och det har varit roligt att åka runt till många olika platser och att få träffa folk.

Fm3
Tre generationer. Erik Cederström deltog i plöjnings-FM för första gången, flankerad av pappa Tom och farfar Kurt som båda har lång erfarenhet av tävlingsplöjning. Lite läskigt känns det, tyckte Erik strax innan start.

Kurt har fått se många olika platser i landet och konstaterar att man ser ännu mer av landskapet då man kör traktor till en tävling då det går så sakta.

– Fast sen blir det dyrt när man ska åka långt bort och traktorn ska transporteras till en tävling. Då behöver man sponsorer.

Kurt menar att en bra plöjare behöver ha tålamod, öva mycket och kunna sin utrustning.

– Det är mycket som ska monteras, säger han.

Tom menar att det är Kurts förtjänst att Erik har blivit en duktig plöjare.

– En eloge åt farfar Kurt, det är han som under två höstar har jobbat med Erik som blev motiverad att börja träna för ett par år sedan då det började höras att FM skulle komma till våra trakter.

Fm5
Varje deltagare får till sig delad en ruta om 20 gånger 100 meter som ska plöjas i jämna likformiga tiltor med god inmyllning av växtrester. Plöjningstiden är 20+160 minuter, en aktiv tävlingstid på tre timmar.

Roligt tävla i egen by

I tävlingsplöjning delas deltagarna in i tre klasser. I år deltog 14 stycken i den allmänna klassen, medan veteranklassen och juniorklassen hade tre deltagare var.

Isak Ek från Pensala i Nykarleby som har tävlat i FM-plöjning sedan tidiga tonår gjorde sin elfte FM-tävling. Och förstås var det extra roligt att få göra det i egen by.

Isak tävlar med en plog som han själv har byggt som en del av ett slutarbete när han studerade till landsbygdsföretagare i Lannäslund.

– Plogen blev klar 2011 och det här är min sjätte FM-tävling med den, säger han. Det är en prototyp som jag är helt nöjd med i det stora hela, men det borde göras några små förbättringar på den.

Och förtydligar:

– Som till exempel att ändra skären så att de står parallellt med varandra, nu har de lite olika lutning. Jag har tagit delar av olika plogar så det blev en konstruktionsmiss då första skäret pekar lite för brant ner och tar lite för djupt. Det gör att den trycker till tiltorna olika, så fastän tiltorna är likadana så ser de olika ut.

Efter att den två dagar långa tävlingen är slut – på fredag plogades stubb, på lördag vall – kan Isak konstatera att tävlingsförhållandena varit bra.

– Stubbfältet var jämnt och bra, men på vallfältet var lotterna mer ojämna, säger han. Jag fick en bättre placering på stubb, men tycker att det är roligare att ploga vall då det innebär en större utmaning.

Skillnaden mellan att ploga stubb eller vall är att på stubb kan man fixa till sina misstag och få dem undangömda, men på vallen som är styvare har man inte råd att göra misstag, det syns. Vallplogningen sållar agnarna från vetet.

För den oinvigde förklarar Isak öppningsfårans och slutfårans betydelse:

– Öppningsfåran borde vara tre tiltor som är lagom små och symmetriska, för om man gör stora tiltor har man svårt att lägga åter ryggen. Det är en balansgång. Och slutfåran ska vara en tillräckligt stor mulltilta, rak och ren. Nästsista tiltan ska inte vara för stor, allt inverkar på varandra.

Fm2
Fältansvarig plöjningsveteran. Lars-Erik Staffans var nöjd med arrangemangen, men inte med sin egen tävlingsinsats. Medaljtrion är en klass för sig, inte är jag glad över en fjärdeplats.

Varierande jordmotstånd

Tävlingens fältansvarige och tillika plöjningsveteran Lars-Erik Staffans från Kimo i Vörå som har cirka tjugo FM-tävlingar i bagaget var inte särskilt nöjd med sin insats i helgens tävling.

– Jag kom på en fjärde plats och det var stort poängavstånd till trean, säger han. De jämbördiga konkurrenterna lyckades jag vinna över, men medaljtrion är en klass för sig. Inte är jag glad åt en fjärdeplats.

– Det var betydligt svårare på lördagen än på fredagen, fortsätter han. På stubbplöjningen var det jämna förhållanden som gav fin plöjning, men på vallen var det betydligt mer hårdpackad jord. Det betade sönder tiltorna i bitar och blev inte lika snyggt på lördagen. Jag kämpade betydligt mer med vallplöjningen då bredden inte ville stämma.

Tävlingsplöjarna håller hög nivå. Isak Ek som kom på tolfte plats benämner motståndet som hårt.

Vinnare i allmänna klassen blev den regerande finske mästaren Jarmo Itälehto från Ilmajoki som tog hem sitt tionde guld. Den regerande nordiska mästaren Juha Rosendahl från Lojo vann fredagens deltävling och de båda plöjarna slutade på samma poäng. När det inträffar säger regelboken att den som vinner på vall vinner sammanlagt.

Hos Cederströms är familjen nöjd med årets tävling, Erik kom på andra plats i juniorklassen. Pappa Tom konstaterar att det var många nya intryck för Erik att ta in och spännande att plöja inför publik. 

Lasse Hietaoja från Satakunta som tog hem juniorsegern är nästan tio år äldre än Erik och har hunnit tillskansa sig betydligt mera erfarenhet.

Lars-Erik Staffans summerar helgens tävling med glädje i rösten.

– Vi har en fin och bra talkoanda och det blev ett lyckat FM, säger han. Vi fick tack av både deltagare och domare för goda arrangemang, så det skickar jag vidare åt dem som känner sig berörda. 

– Det är bra för människor från andra trakter att få komma till Österbotten och se en livskraftig landsbygd.

Fm4
Treåriga Zacharias från Karleby har ett stort intresse för traktorer. Han kom till FM-tävlingarna med sin morfar Aki Isokääntä från Kalajoki. Det finns allt mer plöjningsfria åkrar nuförtiden och det är synd, kommenterade potatis- och spannmålsodlaren Aki. Plöjning är ekologiskt, ett bra sätt att spara på bekämpningsmedel.

RESULTAT

Allmän klass
1. Jarmo Itälehto, Ilmajoki 210,75 
2. Juha Rosendahl, Lojo 210,75 
3. Matti Rautiainen, Lojo 205,50 
4. Lars-Erik Staffans, Vörå 191 
12. Isak Ek, Nykarleby 161,50 
Juniorklass
1. Lasse Hietaoja, Kankaanpää 162,25 
2. Erik Cederström, Nykarleby 110,25 
3. Oskari Kuusela, Kouvola 104,75
Veteranklass
1. Reijo Elg, Nurmijärvi 88 
2. Leo Rautanen, Lojo 77,75 
3. Heikki Tenkanen, Loimaa 30,75 
Vändplog
1. Markku Kivipelto, Vindala 190,25