Image 50590209 1
Uppemot hundra måltider gick åt under de två lunchtimmar som popup-restaurangen var öppen.
Jordbruk Livet på landet

Populärt med popup-restaurang
på Närmatsdagen i Korsnäs

Det var en jämn ström med kunder som sökte sig till Korsnäs 4H:s popup-restaurang i byns centrum senaste lördag då Närmatsdagen uppmärksammades med olika sorters evenemang runtom i landet. Under ett par lunchtimmar serverade 4H-föreningen närmare hundra pitabröd, maffigt fyllda med inhemska och närproducerade ingredienser.

– Det här är ett bra evenemang, bra för både producent och konsument, tycker Ann-Louise Salahddin som tillsammans med maken Ansa var först på plats när popup-restaurangen öppnade.

– Det är riktigt roligt att få färsklagad mat, fortsätter hon. Vi är inte bortskämda med det här i byn.

Bakom disken står Elvira Södergran och Elin Vägar och fyller värmda pitabröd med pulled chicken, tomat, gurka, sallat, majs, tsatsiki, chili och en mustig tomatsås.

– Vill du ha med eller utan chili?, frågar flickorna en annan kund som besluter sig för att testa med lite inlagd chili på maten.

– Det går väl att plocka bort den om det blir för starkt, svarar han garderande.

Img 0771
Leo Bäcklund kom till popup-restaurangen med sin pappa Peter för att köpa hem flera fyllda pitabröd. Det känns bra när man känner till odlaren och vet varifrån grönsakerna kommer, säger Peter Bäcklund. Till vänster Elenor Bäcklund och Elin Vägar.

Roligt att det händer något i byn

Också Leo Bäcklund som kommit dit med sin pappa Peter tycker att det är roligt att det händer något i byn och de köper med sig flera fyllda pitabröd hem.

– Det är ju inte så bra att livsmedel körs världen runt, svarar Peter när han ombeds kommentera det här med närmatsaspekten. Det mesta finns att få tag på lokalt så då kan man ju använda sig av det.

– Vi försöker nog att handla inhemskt så gott vi kan, fortsätter han. Det känns bra när man känner till odlaren och vet varifrån grönsakerna kommer.

Verksamhetsledaren för Korsnäs 4H, Petra Sundholm, berättar att föreningen har fått en del av dagens grönsaker donerade, bland annat från ett växthus i Molpe och från ett packeri i kommunen. Själv har hon bidragit med chili som hon i sommar har odlat i sitt hobbyväxthus.

Det är också Petra som har tillrett kycklingen, lagt in chilin, fixat tsatsikin och reducerat tomater till en mustig tomatsås samt sett till att det finns nästan 150 hembakade pitabröd att tillgå.

Img 0764
Köp av bonden!-dagen heter numera Närmatsdagen och öppnar därmed upp även för andra aktörer, som exempelvis Korsnäs 4H, att lyfta fram lokalproducerade livsmedel i olika form. Petra Sundholm, Carola Örn, Elin Vägar och Elvira Södergran.

Lyfter fram lokala producenter

Målsättningen med den landsomfattande Närmatsdagen – där omkring 230 aktörer runtom i landet har deltagit i år – är att finländarna ska få upp ögonen för den lokala matproduktionen och för lokala tjänster.  

Genom att ordna diverse evenemang vill man lyfta fram producenter, gårdar, trädgårdar, företagare och vidareförädlare – stora som små – som arbetar med finländsk närmat, liksom producenter av upplevelseturism på landsbygden.

I fem år har det ordnats en Köp av bonden-dag då folk i huvudsak har bjudits in till bondgårdar för att bekanta sig med närmatsproducenter och deras verksamhet. I år har man valt att öppna upp även för andra aktörer, något man har förtydligat med ett namnbyte.

När Petra fick veta att konceptet breddats väcktes genast tanken på en popup-restaurang i Korsnäs 4H:s regi.

– Jag presenterade idén för styrelsen som tyckte att den var bra och så började vi planera, säger hon.

Petra har förberett maten så långt som möjligt dagen innan. Det allra sista, som att grädda mera bröd, skära grönsaker och ställa i ordning försäljningspunkten, fixades sedan med gemensamma krafter på lördagsmorgonen.

Flera stycken ur föreningens styrelse har deltagit i popup-verksamheten liksom fem högstadieungdomar som fått lön för sin arbetsinsats.

– Det har gått riktigt bra och vi har haft kunder nästan hela tiden, säger Elin och Elvira fem före stängningsdags och summerar med det 4H-föreningens första närmatsdag.

Img 0783
Donerade grönsaker. Tomaterna kommer dels från ett växthus i Molpe och dels från ett packeri i kommunen som även donerat gurkorna. Chilin är odlad i verksamhetsledaren Petra Sundholms hobbyväxthus.