SLC - Img 8829
Kristian fick hjälp av ”Ta hand om bonden”

Den stödjande verksamheten ”Ta hand om bonden” får tack vare fortsatt statsfinansiering en förlängd verksamhetstid med ytterligare två år. En av dem som har använt sig av Ta hand om bonden-tjänsten är grisfarmaren Kristian Härtull i Vörå. När mycket i livet och vardagen under en tid kändes tungt och hopplöst och tankarna blev alltför negativa beslöt han sig för att kontakta Susann Rabb.

Parlamentarisk arbetsgrupp för glesbygd tillsatt

Statsrådet har utnämnt en parlamentarisk arbetsgrupp för glesbygd för att förbättra möjligheterna för glesbebyggda områden i Finland. Arbetsgruppens mandatperiod är 12.10.2020-30.6.2023.

SLC - Nyman3
Nyman bygger sin första biogastankningsstation

I flera år har företagaren Jan-Ove Nyman arbetat för att bygga ett nätverk av biogastankningsstationer. I onsdags tog ett stort steg mot det målet när byggandet av hans första station inleddes i Kronoby.

Älgjakten startar i full skala på lördag

Den egentliga jakttiden för älg börjar andra lördagen i oktober, när förutom vaktjakt även övriga jaktformer tillåts. Jakten på vitsvanshjort är i full gång, uppger Finlands viltcentral.

ÖSP: Det måste bli en ändring i vargpolitiken

Styrelsen för Österbottens svenska producentförbund följer med oro vargsituationen på Replot efter att flera fårproducenter sammanlagt mist över 120 får till följd av vargattacker.

Producenttorg i Fiskars Bruk under veckoslutet

Oktober Jordens Smaker arrangerar ett producenttorg där man kan köpa allt från lokala kött- och grönsaksproducenter till specialprodukter.

Stödpersonerna lyssnar!

Känner du att du behöver tala med någon om vardagens bekymmer eller om en svår livssituation? Inom ramen för Landsbygdens stödpersonnätverk finns flera utbildade svenskspråkiga stödpersoner som erbjuder samtalshjälp för lantbrukare, skogsägare och alla invånare på landsbygden.

SLC: Allemansrätten ger frihet under ansvar

I en tid då allt fler rör sig i skog och mark anser SLC att det är skäl att påminna om vad som är tillåtet, och inte tillåtet, inom ramen för allemansrätten.

SLC - Soder1
Äppeldagen 2020 var en succé

Ett sällan skådat höstväder gjorde att människorna lockades till Söderlångvik Gårds Äppeldag förra veckoslutet som aldrig förr. Solen sken och temperaturmätaren visade sommargrader då besökarna njöt av äppel, god mat, marknad och levande musik.

SLC - Vargproblem1
Varg dödade cirka 120 får på holmar i Björköby

En fullständig katastrof. Så beskriver fårproducenten Jonas Nord vargattacken på betande får på flera holmar i Björköby i Replot. Av de 600 fåren som varit på bete sedan maj har över 120 fått sätta livet till.

SLC - Vargproblem4
Norrback: Stamvårdande jakt på varg skulle underlätta problemet i Björköby

Om lagen tillät stamvårdande jakt på varg skulle den individ som härjar i Björköby troligen kunna fällas. Det säger Anders Norrback, ordförande för ÖSP:s fårproducentutskott, som har förhoppningar på det aktuella medborgarinitiativet.

SLC - Vargangrepp 2020
Vargangrepp mot får i Finland

Enligt jord- och skogsbruksministeriets Viltskaderegister har det i år fram till 4.9.2020 registrerats 22 vargangrepp mot får, i vilka dog sammanlagt 160 får. Jämför man med de fem föregående åren är antalet vargangrepp inte exceptionellt stort, däremot har antalet dödade får varit förhållandevis många jämfört med tidigare år.