Skordefesten Osterbottningar
Harriet Lundell (närmast kameran) och Greta Sundström hade hektiska dagar med att servera GretaS ”heimlaga” bakverk.
Landsbygdsnäringar Livet på landet

Österbottningar ger skjuts åt åländska Skördefesten

Flera företagare som skapar den enormt populära Skördefesten på Åland har sina rötter djupt i den österbottniska myllan. Det senaste tillskottet Greta Sundström, som driver GretaS butik och café som i år ”plåppade åpp” för första gången och genast fick närmare 2.000 besökare.

– Vi har jobbat som galningar under tre dagar och har redan massor med planer för nästa års evenemang, säger Greta.

Hon är född och uppvuxen i Iskmo i Korsholm utanför Vasa där hon i yrkesskolan utbildade sig till kokerska innan hon flyttade till Sverige. År 1988 kom hon till Åland där hon gjort sig mest känd för sin dragspelsmusik och förmåga att underhålla både gammal och ung och även representerat Åland i många internationella sammanhang. Senast var det i USA i Washington DC.

Vid sidan om matlagningsjobb på sjukhus och restauranger har hon undervisat, gett konserter och deltagit i många tävlingar samt turnerat runt på serviceboenden för att muntra upp inneboende. Numera är hon en så etablerad ålänning att hon och maken Birger Karlsson anlitas för att spela och sjunga exempelvis vid Barnens midsommarstång och Mariehamns stads officiella stångresning i Engelska parken intill Sjöfartsmuseet och museifartyget Pommern.

Kö ut på trappan

För tre år sedan flyttade hon och maken till ett hus vid Färjsundet i Godby bara något hundratal meter från Ålands Skogsindustrier sågverk. I husets källare öppnades GretaS butik ”där gammalt möter nytt”. Bland annat säljs konstglas och keramik. Paret fixar ger också upp gamla bruksföremål och ger möbler och textilier nytt liv.

I huset inryms också ett café som till och med har ett skilt kabinett. Ännu på söndagseftermiddagen sträckte sig caféets kö långt ut på trappan och totalt hade GretaS ca 1.700 besökare under de tre dagarna.

Ändå var det många gäster som svängde redan vid vägskälet trots att Birger byggt en fin ny grusväg upp till huset och parkeringsplatsen där.

– En av lärdomarna för Ålands Grönskar i vår och nästa års Skördefest är att ha en anställd parkeringsvakt nere vid vägskälet. Nu blev det så här tokigt eftersom vi aldrig ens i vår vildaste fantasi kunde tro att det skulle komma så här många besökare, säger Greta.

Dragspelsmusik för specialgäster

Hur hon ändå kunde ha bullar, kakor, småbröd och till och med salta smörgåsar så det räckte åt alla är förstås en gåta.

– Allt bakverk i caféet var ”heimlaga”. Jag hade bakat allt på förhand, men under själva Skördefesten fick jag hjälp med serveringen av vänner som exempelvis sångerskan Harriet Lundell och hantverkaren Ann-Sofie Hafwstadius. På fredagen och lördagen var också tre flickor från Ålands Yrkesgymnasium och Oskar Fyrvall här och hjälpte till.

– De gjorde en stor insats. Utan dem skulle vi inte ha klarat av det här.

En medhjälpare som ställde upp alla tre dagarna var Grete Sneltwedt, som är scenkonstpedagog  från Norge. De två samarbetar i projektet ”Vi lever än” där Greta väver in musik mellan Gretes berättelser. Som bäst turnerar de till omsorgshem och andra inrättningar på Åland samt även i Åboland och Helsingfors.

Men med Skördefestens häftiga publikanstormning blev de två dragspelen stående på cafégolvet nästan hela tiden.

– Bara första dagen när pensionärerna från serviceboendet Rosengård i Godby kom på sitt överenskomna besök hann vi spela fyra låtar. Men det kommer fler tillfällen att höra oss för vi planerar att ha ett musikcafé senare i höst.

Närpesbageri” och ”Malaxdricka”

Stor rusning var det också till Ålands eget ”Närpesbageri” Solkulla Gård i Finström Emkarby där Maria Teir sedan flera år bakar både specialiteter från Närpes och mycket annat. Och som det anstår en äkta Närpesbo har Maria sitt café inrymt i ett växthus!

Till de garvade skördefestdeltagarna hör också Malaxbördiga Tony Asumaa, vars företag Amalias Limonadfabrik i Lemland Granboda även börjat marknadsföra sig mera på fastlandet.
– Våra satsningar i södra Finland och Österbotten har börjat ge riktigt bra resultat, kommenterar Tony.

För ett par år sedan köpte Amalias dessutom företaget Johannas Hembakta, som startades av Munsalabon Johanna Strand från byn Harjux, som ju numera hör till Nykarleby.

Johannes Hembakta driver också ett café i Grelsbys gamla sjukhusområde och Johanna Strand har i sin tur nyligen startat caféet Strand & Co i Sund Finby. Fast hon inte officiellt var med i Skördefesten är det mycket möjligt att också hon fick nytta av helgens intensiva bilrally längs åländska vägar.