SLC - Matbok1
Mattraditioner i elegant förpackning

Boken ”Tack för maten, Mamma!” är njutningsfull att se på och bläddra i. Den innehåller recept som får det att vattnas i munnen.

SLC - Mickels Gard
Limonadfabrikör leder Skördefestens Vänner

Vid åländska Skördefestens Vänners höstmöte valdes företagaren Tony Asumaa från Lemland till ny ordförande.

SLC - Halsoskogen 1 Webben
Skogen gör gott också för kropp och själ

Samtidigt som skogens betydelse är viktig för landets ekonomi spelar den också en viktig roll i fråga om både vår fysiska och psykiska hälsa. Sibbo kommun är en pionjär i fråga om användningen av skogen i rehabiliterande syfte. – Vi började fundera på användningen av skogen som en del av vårt serviceutbud redan år 2013, säger Anders Mickos, ledande läkare i Sibbo. Läs mer i vårt Skogstema i veckans LF!

SLC - Blyforbud
Blyhagelförbudet på våtmarker har fått grönt ljus i EU-organen

EU-kommisionens förslag om att förbjuda användningen av blyhagel på våtmarker har gått igenom i parlamentet och ministerrådet. Användningen av blyhagel på våtmarker och på en hundra meter bred skyddszon runtom dem avslutas inom hela EU-området när övergångsperioden går ut vid årsskiftet 2022-2023.

SLC - Sackinsamling
Årets säckinsamling samlade rekordmängd plast

I årets säckinsamling samlades 779.000 kilo gödsel- och utsädessäckar, vilket är över 100.000 kilo mer än föregående år. Det är också den största säckmängden i säckinsamlingens historia.

EU-parlamentet röstade för restriktioner mot blyhagel

En majoritet i EU-parlamentet röstade har röstat ned två resolutioner som var avsedda att mildra kommissionens förslag till ett EU-förbud mot blyhagel i våtmarker. Därmed kan kommissionen gå vidare med sitt kontroversiella förslag.

Ökande sorkpopulation i år

Naturresursinstitutets uppföljning visar att sorkpopulationerna har ökat på stora områden efter våren 2020. I södra och östra Finland finns det på många ställen lika mycket sork som hösten 2019. Sorkpopulationerna har ökat också i västra och mellersta Finland.

SLC - Elmer Holm Arets 4 H Medlem 2020
Elmer Holm från Pargas är årets 4H-medlem 2020

Styrelsen för Finlands svenska 4H har utsett årets 4H-medlemmar och årets skogsbrukare. Premieringarna offentliggjordes på Svenska Lantbrukssällskapens förbunds årsmöte fredagen den 20.11.

Tilläggsstöd för utveckling av glesbygden

Regeringen föreslår i den kompletterande budgeten för 2021 en anslagsökning på 8 miljoner euro för att utveckla livskraften och välfärden i glesbygden. För utveckling av glesbygden föreslås ett anslag på sammanlagt 12 miljoner euro för 2021.

SLC - Img 7140
Brinnande intresse för gamla traktorer och maskiner

En veteranfordonsdag brukar årligen ordnas i Tjärlax, Närpes, men i år blev evenemanget inställt p.g.a. Corona-epidemin. Trots det lever och brinner eldsjälen Rune Bertell med sönerna Henrik och Johan för att samla på och bevara en avsevärd samling gamla traktorer, maskiner, motorer och lantbruksredskap.

SLC - Dsc 3060
Åland förlänger jakttid på rådjur?

För att öka avskjutningen av rådjur på Åland föreslås nu att den allmänna jakttiden förlängs till den 31 januari. Men näringsministern Fredrik Karlströms förslag om förlängda jakttider ännu inte har slagits fast i landskapsregeringens plenum.

Planeringen av stamvårdande jakt på varg går framåt

Utifrån beredningsarbetet och EU-domstolens förhandsavgörande har jord- och skogsbruksministeriet kommit fram till att en viktig förutsättning för stamvårdande jakt är att vargstammen ligger på en gynnsam skyddsnivå. Arbetet fortsätter med att fastställa ett gränsvärde för en gynnsam skyddsnivå och att finslipa detaljerna i ett system för stamvårdande jakt.