Skordemarknad 210918 34
Under skördemarknaden korades för tredje gången vinnarna av Årets miljögärning. I år premierades Pro Houtskär rf för sitt långsiktiga engagemang för den lokala miljön och Östersjön.
Livet på landet

Skärgårdens skördefest fyllde kassarna och behovet att träffas

Skärgårdens skördefest, som gick av stapeln i Pargas stad under förra veckoslutet, lockade till sig mer besökare än någonsin och stämningen var i topp.

Redan före den officiella öppningstiden klockan 10 på lördagens Skördemarknad flanerade köpglada besökare på marknadsområdet på Nagu Kyrkbacken för att kolla utbudet. Det var ständig kö till många av försäljningspunkterna. Besökarmängden på marknaden växer från år till år, och precis när man som försäljare tror sig ha lärt sig de rätta mängderna, så räcker det ändå inte till. Hela Kyrkbacken var full av glada människor med välfyllda kassar i händerna.

Margot Wikström, en av evenemangets huvudkoordinatorer berättar i ett pressmeddelande att marknaden börjar få den karaktär som man jobbat för under många år. En viktig sak man arbetat med är att få besökarna att stanna längre i Nagu, säger Wikström.

– Utbudet av mat och kaffe med tilltugg samt öppna punkter runt byn bidrar till trivseln, och vissa restauranger har också satsat på en speciell skördefestmeny som passar in veckoslutets tema.

Föreningen Multiculti rf:s program med musik och val av Årets potatisknöl bidrar till trivseln och intresset för att besöka marknaden. Till potatisknöl väljs inte en potatis utan en person som med sitt arbete varit till glädje och nytta för Nagu och Naguborna. Det här året var det Rune Franzén som fick priset för sitt mångsidiga arbete för Nagu.
Under skördemarknaden korades för tredje gången vinnarna av Årets miljögärning. Priset delas årligen ut för att uppmärksamma en betydelsefull handling som utförts och som förbättrat miljöns tillstånd i Pargas stad och Skärgårdshavet. I år premierades Pro Houtskär rf för sitt långsiktiga engagemang för den lokala miljön och Östersjön.
Priset för det bästa skördefestbordet gick till Vikbo torp och Blankas gård.

Söndagens öppna gårdar intresserade många

Öppna gårdar, som arrangerades på söndag med sex medverkande gårdar i Pargas, Nagu och Korpo lockade också mycket folk. Johan Söderblom från Walldens trädgård i Wattkast berättar att det varit mycket folk redan från öppnandet på förmiddagen.

– Besökarna är både lokala och långväga gäster. Här har vi slått ihop flera gårdar till ett ställe, det är ett bra koncept då besökarna så här får mer att se och göra.

Sami Nurmi från Sporttikone samarbetar med Walldens trädgård och berättar att Öppna gårdar gett många nya kunder från skärgården. Det är toppen att kunna komma ut i skärgården och träffa kunderna på ort och ställe, tillägger han.