Staffans
Lars-Erik Staffans är plöjningsveteran och fältansvarig för plöjnings-FM som ordnas 1–2.10 i Pensala.
Jordbruk Livet på landet

Plöjnings-FM arrangeras 1–2 oktober i Pensala

Efter ett tävlingsavbrott under fjolåret är det nu åter dags för finska mästerskapen i traktorplöjning.

Årets tävling som är den 68:e i ordningen är förlagd till Pensala i Nykarleby med Pensala Lantmannagille som värd.
– Tävlingsbesökarna kommer att få se plöjning i världsklass, säger plöjningsveteranen och den fältansvarige eldsjälen Lars-Erik Staffans – en av dem som drivit på att tävlingen ska hållas i Österbotten i år.

Det har varit återhållsamt med marknadsföring inför plöjnings-FM i Pensala. Orsaken till det stavas förstås; osäkerhet kring ständigt ändrande coronarestriktioner. Men sedan en tid tillbaka är det klart att tävlingen ordnas den 1-2 oktober, nästa veckas fredag och lördag.

Lars-Erik Staffans som är involverad i arrangemangen, och även är en av de tävlande, berättar att antalet deltagare är färre än tidigare år. Varför det är så kan han enbart spekulera i.

Av de femton mästerskapsplöjarna är tre stycken svenskösterbottningar; Erik Cederström från Ytterjeppo som kör i juniorklassen avsedd för förare upp till 22 år, samt Isak Ek från Munsala och redan nämnda Lars-Erik Staffans från Kimo som båda tävlar i den allmänna klassen.
Det finns även en veteranklass som endast körs under den första dagen. För att kunna delta i den måste man ha en traktor och plog som är äldre än 1980-års modell.

– Man får heller inte ha några hydraultuber att justera, utan det handlar enbart om mekaniska justeringar, förklarar Lars-Erik. Den som deltar i veteranklassen kan också dubblera och köra i den allmänna klassen följande dag.

Fler unga plöjare önskas

Tävlande kan välja mellan att köra med vändplog eller med tegplog, men endast en av årets deltagare kör med vändplog.

För själva tävlingen krävs ett 5-6 hektar stort fält, då varje deltagare får till sig delad en ruta om 20 gånger 100 meter som ska plöjas i jämna likformiga tiltor med god inmyllning av växtrester. Plöjningstiden är 20 + 160 minuter, en sammanlagd tid på tre timmar.

Tävlingsdagen börjar med traktorparad ut till fältet klockan 09:00, medan själva tävlingstiden pågår mellan 10:30 och 14:00.

– Deltagarna i plöjnings-FM är ett ålderstiget gäng, konstaterar Lars-Erik. Vi borde få med nya plöjare, men det är svårt att engagera ungdomar. Det är bara tre stycken som deltar i juniorklassen.

Att tävlingsdeltagarna numera är få tror Lars-Erik till stor del beror på utvecklingen.

– Förr i tiden hade man en tvåskärig plog och det var den man körde med, säger han. Nuförtiden har folk tre, fyra gånger större plogar som är 5-6-skäriga och många har också plöjningsfri odling.

Själv har Lars-Erik nästan tjugo års erfarenhet av plöjningstävlingar, både som deltagare och domare.

–  Det som krävs av en bra plöjare är förståelse för vad som händer, samt ögats och handens samarbete.

FM är en granskningstävling för plöjare att få delta i VM som nästa gång ordnas i Ryssland.

Från varje land deltar en förare med vändplog och en med tegplog, i huvudsak är det den som vinner FM som får tävla i följande års VM.
Under tävlingsdagarna kommer Lantbrukssällskapets projekt Greppa vattnet i Österbotten och Allatiders Mjölk att vara en del av sidoprogrammet.

Under fredagen håller även 4H sin traktorprecisionstävling för ungdomar på samma plats.

Adress till tävlingsåkern är Jeppovägen 579, Pensala.