Landsbygdsnäringar Livet på landet

Rekord för Skördefestgårdar

Ännu har arrangörsföreningen Skördefestens vänner inte räknat samman alla siffror för det här året, men det lutar mot besöksrekord eller i alla fall på samma nivå som 2019. Då räknade man med ca 17.000 unika besök, alltså inte bara att samma besökare åkte till flera ställen.

En uppskattning är att Skördefesten lockar ca 5.000 besökare från Sverige och Finland. Tidigare har svenskarna varit i klar majoritet, men i år har de finländska gästerna varit betydligt fler än tidigare medan inresandet från Sverige har minskat som en följd av coronarestriktionerna. Därför är det osäkert om det tidigare rekordet överträffades när det gäller unika besök.

Skördefestens ekonomiska kringeffekter på Åland är enligt en utredning för några år sedan minst 1,25 miljoner euro.

– Och alla försäljare har också varit nöjda vad vi har hört, säger Skördefestens verksamhetsledare Anita Lundin. Hon är glad för att evenemanget kunde genomföras tryggt och säkert.

Största gårdarna slog båda rekord

Åtminstone evenemangets största dragplåster Bolstaholms gård slog rekord i år med totalt 12.317 besökare.

– Och vi kunde ta hand om alla både vad beträffar parkeringsplatser och toaletter. Alla försäljare var också nöjda och vädret var bra, så allting känns riktigt fint, kommenterar Bolstaholms husbonde Henrik Sundberg.

Också Mickels Gård som ligger i Jomala Gottby bara en mil från Mariehamn slog publikrekord med hela 9.000 besökare på två dagar trots att gården bara deltog andra gången.