SLC - Must1
Helsingforsare startade musteri och söker nu efter rabarberodlare

Det började med att de köpte en herrgård på landet. Herrgården hade en äppellund som producerade för mycket äppel, vilket ledde till äppelångest. Ett år senare fanns det ett nytt musteri i en container med ett gårdscafé intill. Möt helsingforsarna som lämnade byggkonsult- och riksdagsassistentjobb för att driva ett företag som minskar på vårt äppelsvinn.

SLC - Thomas Jesse
Landsbygdsnäringar och Nato ämnen under ministerbesök

Landsbygdens och jordbrukets betydelse diskuterades från morgon till kväll när ministern för nordiskt samarbete och jämställdhet Thomas Blomqvist besökte Lovisa i måndags. Försörjningstryggheten lyftes fram under den träff som avslutade besöket.

Stöd för biodling kan sökas i e-tjänsten Vipu

Nationellt stöd för biodling enligt antal bisamhällen kan sökas i e-tjänsten Vipu. Ansökningstiden går ut 15.6.

SLC - Rilax
Ljus i tunneln för landsbygdsturismen?

Landsbygdsturismen visar tecken på återhämtning och tillväxt. Redan förra sommaren låg övernattningarna på högre nivå än 2019, medan 63,4 procent av företagarna uppskattar att coronapandemin haft en positiv effekt på deras affärsverksamhet. Variationerna är dock stora mellan företagen och de olika turismgrenarna.

Ingen Varroa på Kumlinge

Mitt under processen att få en utrotningsplan för bisjukdomen Varroa på Brändö godkänd från EU fick Landskapsregeringen in en anmälan om misstänkt spridning till Kumlinge. Provsvaret som nu har kommit påvisade ingen Varroa bland de döda bina.

SLC - Fpf2
FPF:s nya ordförande: ”Vi har inte kastat yxan i sjön”

Pälsfarmarna har tuffa tider bakom sig. Och framtiden är fortfarande oviss i och med att kriget i Ukraina och coronarestriktioner i Kina påverkar marknaden. Nu måste vi börja få betalt för våra skinn, säger Markus Sjöholm, som nyligen valdes till ny ordförande för FPF.

SLC - Palsprojekt1
Förädlade pälsprodukter aktuellt utvecklingsprojekt i farmarvärlden

Allt från norrskensbollar till jaktväst av päls är nya produkter med päls som råvara inom utvecklingsprojekt.

SLC - 20220421 180620
Pråmen hjälper Grace sälja fler vårrullar

​Enhetschefen vid Landsbygdsnätverkstjänster samt nätverksexperter träffade förra veckan åländska landsbygdsutvecklare samt representanter för landskapsregeringen.

TE-byråerna hjälper till i samband med internationell rekrytering

​Arbetsgivare inom primärnäringarna har möjlighet att anlita TE-byråerna vid rekrytering av arbetskraft från andra länder.

Var uppmärksam på vilka regler som gäller för att anställa ukrainare på flykt

Branscharbetsgruppen för trygg rekrytering uppmärksammar arbetsgivare på vilka regler som gäller för anställning av personer som flyr kriget i Ukraina.

SLC - Motemed Novia
ÖSP träffade Novia

ÖSP oroar sig för agrologutbildningen vid Novia.

Michael Hornborg blir ny direktör vid SLF

Michael Hornborg har valts till ny verkställande direktör för Svenska Lantbrukssällskapens Förbund, SLF.