Influ3 Aug23 Ct
Äggproducenten Tobias Dahlblom konstaterar att den pågående fågelinfluensan bidar till ökad oro för fjäderfäsektorn. Men chansen att fågelinfluensa ska spridas till en produktion inomhus är liten. Att hålla en god hygien är något som branschen sedan länge jobbat hårt med, säger han.
Jordbruk Landsbygdsnäringar

Fågelinfluensan ökar oron för
fjäderfä- och pälsproducenter

Fjäderfäproducenter är extra vaksamma nu när fågelinfluensan har spridits. Men några större åtgärder har de inte behövt vidta. Vi upprätthåller redan en god hygien, men klart man är lite extra spänd, säger Tobias Dahlblom, ordförande för ÖSP:s äggutskott.

I flera veckor har äggproducenter, kalkonuppfödare och i synnerhet pälsfarmare varit extra vaksamma. Vaksamma för att deras produktionsdjur inte ska drabbas av fågelinfluensan av typen H5N1 som konstaterats på flera orter i landet. Smittzonen omfattar flera landskap, däribland Österbotten.

– Klart man blir lite uppskrämd om man följer media. Men inte kan vi göra så mycket förutom att hålla en god hygien och följa föreskrifterna. Men för oss producenter är det här redan kutym, men klart man är lite extra spänd. Risk för att drabbas finns alltid, men chansen är mycket liten, säger Tobias Dahlblom, äggproducent i Pörtom och tillika ordförande för ÖSP:s äggutskott.

Merparten av äggproducenterna och kalkonuppfödarna i Österbotten har sina djur inomhus i strikt skyddad miljö. Risken för att vilda smittade fåglar ska kunna sprida fågelinfluensa vidare till produktionsdjuren är därmed mycket liten.

– Den största risken är att smittan kommer in när vi går in i anläggningen. Men vi byter alla kläder och skodon och följer redan höga hygienkrav.

Kan komma in via ventilation

En annan risk på ett teoretiskt plan är att avföring från vilda fåglar råkar komma in i ventilationssystemet.

– Som en sådan här dag när det blåser hårt ökar den risken, men det är oerhört liten. Smitta har spridits på det viset i Europa, men inte här. Risken är liten, men den finns. Att smitta skulle ta sig in i produktionsanläggning via utfodringen är också liten. För egen del använder vi allfoder som ges via ett slutet system, berättar han.

Han beskriver informationen som nu gäller i samband med smittspridningen som god. Nästan för god.

– Vi får e-post om det här konstant från myndigheterna till den grad att vi nästan inte hinner läsa alla. Utöver det skickas ut information från packerier och fjäderfäförbundet.

Han poängterar att läget är allvarligt och att det vore katastrof för en producent som drabbas.

– Vi vet från anläggningar i Europa att det kan hända så därför är vi på alerten. Skulle en producent drabbas vore det en ekonomisk katastrof. Väldigt få producenter skulle ha ekonomiska resurser att klara en sådan ekonomisk smäll samt allt extra arbete med sanering som det skulle bidra till.

När det en gång pratas om smittspridning vill han poängtera det faktum att den finländska fjäderfäsektorn är salmonellafri. Endast få fall har konstaterats i Finland och arbetet för att ha en salmonellafri produktion kräver mycket.

– Vi gör ett mycket omfattande arbete för att förhindra spridning av salmonella. Det är egentligen bara Finland och Sverige som kan stoltsera med det. Men inget av det kommer gratis utan bakom ligger hårt arbete på gården med att upprätthålla världens bästa livsmedelssäkerhet, säger han.

Influ5 Aug23 Ct
För pälsfarmaren Markus Sjöholm och hans kolleger i Österbotten har det varit mycket oroliga tider på grund av fågelinfluensan.

Oklart med ersättning

Den största oron finns just nu hos pälsfarmare som föder upp minkar. Enligt Livsmedelsverkets anvisningar måste hela minkbesättningen avlivas om ett fall av fågelinfluensa uppdagas.

– Jag har själv minkar och konstateras ett fall i min besättning ska hela avlivas. Det skulle vara frågan om en katastrof för verksamheten. Vi jobbar långsiktigt med aveln och hela det arbetet skulle gå om intet ifall besättningen måste avlivas på grund av fågelinfluensa, säger Markus Sjöholm, pälsfarmare i Kovjoki.

Sjöholm är också ordförande för Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund, FPF. Enligt honom får förbundet många frågor från medlemmar om ersättning av djuren om det blir frågan om avlivning.

– Vi vet att det har utlovats någon form av ersättning, men vi vet inte nivån. Det är oklart och det är det enda besked vi kan ge, säger han.

Han understryker att det finns avelsprogram och samarbete mellan gårdar. Det är alltså möjligt att köpa avelsdjur i värsta fall.

– Det finns nya avelsdjur att köpa om en minkfarmare drabbas. Men det vore ett mycket hårt ekonomiskt slag att köpa in nya djur och starta upp produktionen igen, konstaterar Sjöholm.

Hittills har 21 fall av fågelinfluensa bekräftats. Fyra är nu under utredning så när den här veckan är slut kan det finnas 25 konstaterade fall inom pälsnäringen i Finland.

– Sex av de åtta gårdar som fått beslut hamnar att avliva alla djur, säger han.

Pälsnäringen är utsatt eftersom skugghusen finns utomhus och det är större risk för smittspridning än till exempel för äggproducenter som har djuren inomhus.

– Vi gör vad vi kan och arbetar hårt med att hålla fåglar borta från husen och fodret. En del har placerat ut kanoner och fågelskrämmor för att hålla vilda fåglar borta. Vi gör alla vad vi kan.

Pälsfarmarna har många tuffa ekonomiska år bakom sig. Att en omfattande spridning av fågelinfluensa nu drabbar samma bransch är ett hårt slag.

– Psykiskt är det tung och motståndare till näringen har också fått mer kött på benen. Det är ingen lätt situation men vi ska hoppas på det bästa, säger Sjöholm.