Arktista Artesaaniruokaa Kuva Janne Jakola
I år presenteras i tävlingen en unik kategori för Arktiskt mathantverk. De produkter som tävlar i denna kategori ska vara tillverkade inom det arktiska området med utnyttjande av förstklassiga nordliga råvaror och representera den arktiska matkulturen. FOTO: Janne Jakola
Landsbygdsnäringar

FM i Mathantverk ordnas
för första gången i Rovaniemi

Finlands mästerskap i Mathantverk ordnas i år redan för åttonde gången – nu för första gången i Lappland. I enlighet med det arktiska temat har rätten att delta i år utvidgats att också gälla närmatsproducenter i Nordsverige och Nordnorge.

Med mathantverk avses med hantverksmässiga metoder tillverkad mat som inte innehåller onödiga tillsatser. Produkterna ska vara tillverkade av inhemska råvaror med känt ursprung. Mathantverk lyfter fram traditionell mat, utvecklar tillverkningsprocesserna och skapar innovativa produkter.

FM i Mathantverk riktar sig till små företag inom matbranschen som vidareförädlar livsmedel av lokala, inhemska råvaror, hantverksmässigt och utan livsmedelstillsatser. I tävlingen bedöms produkter i totalt elva olika kategorier, allt från charkuteri- och fiskprodukter till sylter, bageriprodukter och drycker.

Vid sidan av tävlingsevenemanget ordnas bl.a. ett seminarium med fokus på företagsamhet, livsmedelsförpackningar och produktmarknadsföring, stor Höstmarknad, provsmakning av mathantverksprodukter samt möten bland besökare med intresse för närmat.

Allmänheten har också möjlighet att delta i bedömningen av produkterna genom att rösta fram årets bästa mathantverksförpackning.

Ny kategori för Arktiskt mathantverk

I enlighet med det arktiska temat är tävlingen i år utöver för finländska företagare också öppen för producenter från de norra delarna av Sverige och Norge. Rätten att anmäla sig till tävlingen gäller områdena Norrbotten, Nordland, Troms och Finnmark.

I år presenteras i tävlingen också en unik kategori för Arktiskt mathantverk. De produkter som tävlar i denna kategori ska vara tillverkade inom det arktiska området med utnyttjande av förstklassiga nordliga råvaror och representera den arktiska matkulturen.

FM i Mathantverk bidrar till att öka kännedomen om mathantverksprodukter och stimulera produkternas marknadsföring och försäljning. Dessutom fungerar tävlingen som ett verktyg för företagen att utveckla sina produkter och sin affärsverksamhet.

Program, anmälningslänkar och ytterligare information finns på evenemangets webbplats och Facebooksida.

Evenemanget ordnas av Lapplands yrkeshögskola i samarbete med Mathantverk i Finland rf.