Kostnadsstöd för dyrare el och gödsel kan nu sökas också på Åland

De första ansökningarna har nu börjat komma in för att få det tillfälliga stöd som Ålands landskapsregering delar ut i temporärt kostnadsstöd för jordbrukets höga gödsel- och elkostnader. Ansökningstiden går ut den 7 juli då stödansökningar ska ha lämnats in via e-formulär eller till landskapsregeringens registrator.

SLC - Minkavler High Res 1
Danmark lider ännu av minkkrisens följder

Den danska minkkrisen har hittills kostat staten 2,55 miljarder euro i form av kompensation till farmarna. Stödet har kritiserats mot bakgrunden av att var fjärde minkfarmare som har sökt ersättning inte har haft en enda mink kvar i farmen.

Klosterprodukter missade stora senapsguldet i USA

Den prisbelönta Kökarsenapen lyckades inte knipa ett nytt guld när de olika kategoriernas vinnare ställdes mot varandra på Memorial Day den 29 maj.

SLC - Kvarken1
Nu har ”Österbotten på tallriken!” lanserat sin hemsida

Projektet ”Österbotten på tallriken! – Pohjanmaa lautasella!” har nu lanserat sin hemsida. Där kan man utöver allmän information om projektet även ta del av den österbottniska gårdsbutikskartan som snart har närmare hundra adresser.

SLC - Mejeri1
Mjölkgårdsrådgivaren Jessika har startat ett småskaligt mejeri i Kaitsor

Strax innan valborg startade mjölkgårdsrådgivaren Jessika Eklund det egna mejeriet Mejerista Jessika i Kaitsor. Med avstamp från en långvarig hobbyverksamhet har hon blivit företagare på deltid. Hon hoppas kunna utveckla sitt produktsortiment framöver.

SLC - Andy Marsh
Amerikanskt bolag planerar miljardinvestering i vätgasindustri i Karleby, Kristinestad och Borgå

Det amerikanska bolaget Plug Power vill göra en investering i 6-miljardsklassen i Finland. Investeringen gäller tre orter; Karleby, Kristinestad och Borgå.

SLC - Pals2 Maj23 Ct
Nya ordföranden: Pälsfarmarna börjar se ljus i tunneln

De senaste åren har varit exceptionellt svåra för pälsfarmarna. Men efter pandemin – som slagit hårt mot branschen – börjar de som valt att fortsätta att se ljuset i tunneln. Det säger Robert Nygård, som nyligen valdes till ny ordförande för SÖP.

SLC - 20200924 105522
Rådgivning för häststall i Västra Nyland fortsätter under sommaren 2023

Åt häststallen har man redan under fyra år tid erbjudit rådgivning i miljöärenden inom Sjundeå ås och Hiidenvesi sjös restaureringsprojekt. Målsättningen med den rådgivning, som Västra Nylands vatten och miljö rf (LUVY) erbjuder, är att åt stallen erbjuda information och lösningar för hur man kan minska vattendragsbelastningen samt främja miljöskyddet.

Stöd för biodling kan sökas i e-tjänsten Vipu

Nationellt stöd för biodling enligt antal bisamhällen kan sökas i e-tjänsten Vipu. Ansökningstiden går ut 15.6.2023, meddelar Livsmedelsverket.

SLC - Senap1
Kökar-Olles sötstarka senap vann VM-guld i Amerika

Mångsysslaren Olle Dahl på Kökar och hans företag Klosterprodukter vann guld i kategorin sötstark senap när de årliga världsmästerskapen nyligen avgjordes i USA-delstaten Wisconsin. Den klassen är svårast att vinna eftersom det är flest deltagare i den, konstaterar han utan att låta skrytsam.

Ansökningstiden för bybutikstödet går ut 2.5

Bybutiker på landsbygden hinner ännu ansöka om stödet för bybutiker, ansökan pågår fram till den 2 maj 2023, påpekar Livsmedelsverket.

SLC - Hallbarhet1
Många olika vägar mot hållbart kvinnligt entreprenörskap

Resorna mot hållbart kvinnligt entreprenörskap ser olika ut beroende på olika världsbilder och erfarenheter. Detta framgår av en aktuell studie vid Svenska handelshögskolan i Vasa.