SLC - 3 K0 A8759
Stora och små matmarknader med fin stämning i Ingå

De kommande helgerna ordnas matmarknader i Ingå.

SLC - 65086 D73 5 B70 437 E 95 B0 Bd2 F0 E5 B1 A1 E
Medaljregn för mathantverkare i de nordiska mästerskapen

Fem mathantverksföretag från Åland, Åboland och Österbotten belönades med medaljer när Nordiska Mästerskapet i Mathantverk avgjordes i Stockholm.

Investeringar i grön omställning påskyndas genom företrädesförfarande

Statsrådet har godkänt en proposition i syfte att påskynda investeringar i den gröna omställningen. Under 2023-2026 ges företräde i regionförvaltningsverkens tillståndståndsbehandling enligt miljöskyddslagen och vattenlagen åt sådana investeringsprojekt som är viktiga för den gröna omställningen, meddelar Miljöministeriet.

SLC - Zee 17 Lpt 20220226
Bönder grundade andelslag för vindkraft i Nederländerna

Nederländernas största landbaserade vindpark har nyligen invigts i Zeewold, inte långt från Amsterdam. Parken ägs och förvaltas av ett kooperativ som består av 200 bönder och övriga ortsbor.

Anvisning om landsbygdssäkring ska leda till bättre hänsyn

Landsbygdssäkring ingår hädanefter i justitieministeriets anvisning för konsekvensbedömning av lagförslag som revideras för närvarande. Med hjälp av en ny anvisning är det nu möjligt att lättare identifiera vilka konsekvenser lagförslag och program har för landsbygden, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Solkraft1
Tre åländska solparker planeras i nytt projekt

Intresset ökar och konkurrensen hårdnar för att bygga solcellsparker på Åland. Finländska Ilmatar har som fjärde bolag anmält intresse för att bygga en storskalig solcellspark på landskapets mark i Finström Grelsby och svenska bolaget OX2 planerar tre solparker på Åland.

SLC - Frimans1
Frimans Mejeri i Tenala upprätthåller en lokal tradition

I och med SLC Nylands sommarmöte på Frimans mejeri i Tenala fick de närvarande även smaka på olika lokala ostar. Per-Olof Friman som står för verksamheten berättade om den unika ystningsprocessen på mejeriet.

SLC - Ecofish 1
Utmärkt start för havsbaserad fiskodling utanför Jakobstad

Efter en kraftig fördröjning kunde Jakobstadsföretaget Ekofish börja odla regnbågslax i havsvattenmiljö ifjol. Under 2022 skall kapaciteten fördubblas och målet är att fortsätta utöka produktionen ytterligare framledes.

SLC - Silver 1
Silverskär vill mätta alla sinnen

I samband med SLC-kongressen på Åland i slutet av juni hade SLC:arna möjlighet att besöka Silverskär i Ålands norra skärgård.

SLC - Farmari 11 Webben
Lyckad Farmari-mässa med ansvarsfull verksamhet som tema

Farmari-mässan lockade 59.000 besökare till S:t Michel i början av juli. Evenemanget visade upp hela kedjan från jord till bord, och it kom både proffs och turister för att trivas, nätverka och bli inspirerade.

SLC - Skogsresort
Skogsturism i modern tappning för stressade stadsbor

Med de rätta detaljerna och den exklusiva inramningen förvandlas skogen till en unik semesteroas där gästerna kan sitta i timmar och beundra tallarna – gärna med ett glas champagne i handen.

Dimitterade från Novia

Yrkeshögskolan Novia har under tiden 22.12.2021–17.6.2022 dimitterat 414 studerande.