Finland föreslår ändringar i landsbygdsprogrammet

Övervakningskommittén för det nuvarande landsbygdsutvecklingsprogrammet i Fastlandsfinland har godkänt några förslag till ändringar i programmet. Ändringarna skickas till EU-kommissionen i januari för behandling. Genom ändringarna anpassas verksamheten till de återstående budgetramarna för 2020.

SLC - Liviluckan
LRF Västerbottens Lotta Folkesson: Håll liv i lokalavdelningarna!

​LRF Västerbottens ordförande Lotta Folkesson betonar hur viktiga lokalavdelningarna är i verksamheten och varför de ska upprätthållas. Västerbotten är en region i Sverige där lantbrukarna blir allt färre, i en accelererande takt.

SLC - Flis Arkiv
Nu används lika mycket förnybar energi som energi från fossila källor

År 2017 ökade andelen förnybar energi av den totala energianvändningen till samma nivå som andelen energi från fossila importerade bränslen. Dessa uppgifter framgår av en branschrapport om sektorn för förnybar energi, uppger Arbets- och näringsministeriet.

SLC - 35353397920 783E7402A1 O
SLU-forskare utmanar gräsmattsnormen

I en uppmärksammad artikel i Science skriver SLU-forskarna Maria Ignatieva och Marcus Hedblom om alternativ till gräsmattor som skulle vara bättre för både klimat och biologisk mångfald. Det skulle också kunna ge människor en intressantare omgivning.

SLC - Vet1
Veterinär erbjuder tandvård för hästar i Esse

I likhet med människan behöver också hästen tandvård. Det är precis vad Mikael Nylund i Esse erbjuder. Här om veckan öppnade han en veterinärmottagning och redan nu är intresset för hans specialkunskaper inom hästars tandhygien stort.

SLC - Ufop Image 1
Nytt vaccin skyddar bin mot sjukdomar

Ett vaccin för bin? Det nya vaccinet blandas i binas mat och gör dem immuna mot bakteriesjukdomar. Innovationen introduceras nästa vecka på Slush.

SLC - Dsc 0798
SLF arbetar för hela landsbygden framöver

Vid sidan av olika rådgivningstjänster och satsningar på utbildningar och kurser strävar Svenska Lantbrukssällskapens Förbund efter att utveckla hela landsbygden i fortsättningen via projekten Svensk Byaservice och IDNET. SLF-direktören Peter Österman poängterar att det är viktigt för förbundet att samarbeta i alla riktningar.

Livsmedelsverket.fi blir enda webbplatsen för de offentliga tjänsterna inom livsmedelskedjan

I början av år 2019 publiceras webbplatsen livsmedelsverket.fi som sammanför flera offentliga tjänster inom jordbruket och livsmedelssäkerheten. Samtidigt går evira.fi och mavi.fi till historien.

SLC - Img 6493
Allt är möjligt bara man har rätt inställning!

Sedan tolv år tillbaka driver Henrik Beckman Glada Laxen – ett hotell med restaurangverksamhet på Bärö utanför Kumlinge i Ålands östra skärgård. Den konkursfärdiga restaurangen räddades med ett innovativt tänk och Beckman har ökat hotell- och restaurangverksamhetens omsättning från 50.000 euro om året till 280.000.

SLC - Dsc07232
Smakbetyg för Kustens nya mathantverkare

Det finlandssvenska mathantverksprojektet Kustens mat som pågått sedan början av 2016 avslutades förra lördagen med en videokonferens där ett tiotal åländska mathantverkare diskuterade sina erfarenheter med kollegor från Nyland och Österbotten.

SLC - 38716039545 E4357A3C79 O
Efsa sänker gränsvärden för dioxiner och PCB i mat

EU:s matmyndighet Efsa har skärpt gränsvärdena för rester av dioxin och PCB i livsmedel. I Finland kan man ändå äta fisk som tidigare, påpekar livsmedelssäkerhetsverket Evira. Dioxinhalterna har sjunkit märkbart i inhemsk fisk under 2000-talet. Mängderna av dioxin i till exempel strömming har minskat med hälften.

SLC - 7992917285 D9404A74C7 O
Finansministern inte beredd att befria naturlig saft från punktskatt

Vetenskaplig kunskap om främjande av hälsosam kost är vad finansminister Petteri Orpo (saml) vill vänta på, innan han bedömer fortsatta åtgärder kring läskskatt på naturligt tillverkad saft. Det här är vad han svarar på ett skriftligt spörsmål som den åländska riksdagsledamoten Mats Löfström samt SFP-riksdagsledamöterna Thomas Blomqvist och Mats Nylund ställde för en månads tid sedan.