Övervakningskommittén för det nuvarande landsbygdsutvecklingsprogrammet i Fastlandsfinland har godkänt några förslag till ändringar i programmet. Ändringarna skickas till EU-kommissionen i januari för behandling. Genom ändringarna anpassas verksamheten till de återstående budgetramarna för 2020.
LRF Västerbottens ordförande Lotta Folkesson betonar hur viktiga lokalavdelningarna är i verksamheten och varför de ska upprätthållas. Västerbotten är en region i Sverige där lantbrukarna blir allt färre, i en accelererande takt.
År 2017 ökade andelen förnybar energi av den totala energianvändningen till samma nivå som andelen energi från fossila importerade bränslen. Dessa uppgifter framgår av en branschrapport om sektorn för förnybar energi, uppger Arbets- och näringsministeriet.
I en uppmärksammad artikel i Science skriver SLU-forskarna Maria Ignatieva och Marcus Hedblom om alternativ till gräsmattor som skulle vara bättre för både klimat och biologisk mångfald. Det skulle också kunna ge människor en intressantare omgivning.
I likhet med människan behöver också hästen tandvård. Det är precis vad Mikael Nylund i Esse erbjuder. Här om veckan öppnade han en veterinärmottagning och redan nu är intresset för hans specialkunskaper inom hästars tandhygien stort.
Ett vaccin för bin? Det nya vaccinet blandas i binas mat och gör dem immuna mot bakteriesjukdomar. Innovationen introduceras nästa vecka på Slush.
Vid sidan av olika rådgivningstjänster och satsningar på utbildningar och kurser strävar Svenska Lantbrukssällskapens Förbund efter att utveckla hela landsbygden i fortsättningen via projekten Svensk Byaservice och IDNET. SLF-direktören Peter Österman poängterar att det är viktigt för förbundet att samarbeta i alla riktningar.
I början av år 2019 publiceras webbplatsen livsmedelsverket.fi som sammanför flera offentliga tjänster inom jordbruket och livsmedelssäkerheten. Samtidigt går evira.fi och mavi.fi till historien.
Sedan tolv år tillbaka driver Henrik Beckman Glada Laxen – ett hotell med restaurangverksamhet på Bärö utanför Kumlinge i Ålands östra skärgård. Den konkursfärdiga restaurangen räddades med ett innovativt tänk och Beckman har ökat hotell- och restaurangverksamhetens omsättning från 50.000 euro om året till 280.000.
Det finlandssvenska mathantverksprojektet Kustens mat som pågått sedan början av 2016 avslutades förra lördagen med en videokonferens där ett tiotal åländska mathantverkare diskuterade sina erfarenheter med kollegor från Nyland och Österbotten.
EU:s matmyndighet Efsa har skärpt gränsvärdena för rester av dioxin och PCB i livsmedel. I Finland kan man ändå äta fisk som tidigare, påpekar livsmedelssäkerhetsverket Evira. Dioxinhalterna har sjunkit märkbart i inhemsk fisk under 2000-talet. Mängderna av dioxin i till exempel strömming har minskat med hälften.
Vetenskaplig kunskap om främjande av hälsosam kost är vad finansminister Petteri Orpo (saml) vill vänta på, innan han bedömer fortsatta åtgärder kring läskskatt på naturligt tillverkad saft. Det här är vad han svarar på ett skriftligt spörsmål som den åländska riksdagsledamoten Mats Löfström samt SFP-riksdagsledamöterna Thomas Blomqvist och Mats Nylund ställde för en månads tid sedan.