Globalt Landsbygdsnäringar

Svinpest kan spridas med flugor och myggor

Afrikansk svinpest kan mot tidigare förmodan också spridas via flugor och myggor. Smittan kan överföras från vildsvin via infekterade insekter till tamgrisar som sväljer en smittobärande insekt. Det fastställer danska epidemiologer.

Forskare vid Danmarks Tekniska Universitets veterinärinstitut har kommit till slutsatsen efter att ha utfodrat grisar med insekter som har sugit blod från vildsvin som bär på afrikansk svinpest.

Smittan kan överföras till en gris via en infekterad stickmygga som kommer in i grisstallet. Myggan måste inte ens sticka en gris. Om grisen råkar svälja insekten räcker det för att smitta grisen med afrikansk svinpest, säger forskarna till Danmarks Radio.

De nya rönen har redan väckt kritik mot det planerade vildsvinsstängslet som snart ska resas längs den 70 kilometer långa danska gränsen mot Tyskland. Enligt kritikerna är stängslet ineffektivt om smittan ändå kan spridas via insekter.

Så enkelt är det ändå inte. Forskarna tror inte att det i första hand kommer att vara flugor som hämtar in svinpesten till Danmark. Den mest sannolika smittokällan förblir nog vildsvin som vandrar långa vägar.

Smittan via flugor är extremt kortvarig, berättar epidemiologen Rene Bødker. Smittan är effektiv under en period av högst sex till tolv timmar. Dessutom måste man beakta att flugor inte rör sig över särskilt långa avstånd.

Stängslet behövs

Självklart kan en fluga bita ett tyskt vildsvin och teoretiskt flyga igenom stängslet för att därefter landa i en dansk svinbesättning. Men i så fall har man i vilket fall som helst vildsvinen i närheten av grisarna, noterar Bødker.

För att eliminera risken för smitta via insekter, borde grisstallet i stället tätas så att insekterna inte kan ta sig in. Men det skulle bli dyrt att inrätta flugsäkra grisbesättningar i Danmark och det är inte heller nödvändigt just nu, menar DTU-forskaren.

Han anser att tätade byggnader närmast kan bli en option i stora grisanläggningar utomlands, där svinpest förekommer i grannskapet. Det kunde vara en idé för de baltiska länderna, Polen och Rumänien.

Hos jordbrukets branschorganisation Landbrug & Fødevarer är man på samma linje. L&F tvivlar inte på ändamålsenligheten av ett vildsvinsstängsel. De nya forskningsrönen om smitta via flugor understryker i stället betydelsen av att hålla vildsvinen på avstånd.

Genom att hålla vildsvinen borta, elimineras risken för smitta som kan spridas av flugor, säger Jens Munk Ebbesen som basar för livsmedels- och veterinärfrågor vid L&F till Danmarks Radio.