Landsbygdsnäringar

ÅPF kräver ersättning för nya vattenskyddsområden

SLC:s jurist Mikaela Strömberg-Schalin var i onsdags med som sakkunnig när Ålands Producentförbunds mark- och miljöutskott diskuterade Ålands vattens planer på större skyddsområden kring råvattentäkterna Långsjön och Markusbölefjärden.

Utskottet anser det självklart att markägarna måste få ersättning ifall det blir begränsningar i deras rätt att utnyttja sina marker.

ÅPF:s vd Henry Lindström säger att förbundet ”starkt ifrågasätter” att Ålands vatten Ab vill hänskjuta ansvaret för markfrågor till Landskapets Fastighetsverk, som liksom Ålands vatten är ett affärsdrivande bolag.

I den mån Ålands vatten anser att det finns behov av markbyte mellan privata markägare och Fastighetsverket för att skapa nya skyddsområden är det enligt Lindström vattenbolagets som ska kontakta Fastighetsverket.

– Vi anser att det i första hand är Ålands vattens sak att diskutera både åtgärder och ersättningsfrågor med markägarna. Ersättningsfrågan bör även lyftas till politisk nivå.

Stöd kan behövas för skogsbilvägar

Också den förödande nyårsstormen Alfrida togs upp på mötet.

– Vi konstaterade att stora mängder virke nu kommer att transporteras på skogsbilvägar som tar mycket stryk om det inte finns tjäle. Därför bör man överväga stöd för att hålla vägarna i skick, säger Lindström.

Frågan diskuteras närmare när ÅPF:s skogs- och energiutskott har möte nästa vecka. Förslaget till ny åländsk vattenlag som snart sänds på remiss behandlas på mark- och miljöutskottets nästa möte