Sjoskog1Webb
I måndags öppnade ÖSP:s viceordförande Niclas Sjöskog sin valkampanj i Purmo inför riksdagsvalet. Viktiga frågor som han kommer att lyfta upp under kampanjen är landsbygdsnäringarna, landsbygden, klimatet och välmående i arbetet.
Jordbruk Landsbygdsnäringar Livet på landet

Stor uppslutning på
Niclas Sjöskogs kampanjstart
inför riksdagsvalet

Måndag kväll inledde Niclas Sjöskog officiellt sin valkampanj inför vårens riksdagsval. Teman som han tänker lyfta upp är landsbygden, landsbygdsnäringarna, klimatet och välmående i arbetet. Uppslutningen på hans kampanjöppning överträffade alla förväntningar.
– Det här var en mycket trevlig överraskning. Jag hade beställt kaffe för cirka femtio personer. Men det blev att ordna fler koppar snabbt för här är över hundra. Så klart betyder det otroligt mycket att så här många sluter upp bakom mig, säger Niclas Sjöskog.

ÖSP:s viceordförande Niclas Sjöskog öppnade officiellt sin valkampanj som riksdagskandidat för SFP i Purmo skola. Att han har ett stort stöd är redan ett faktum. Kommunala representanter, föreningen Landsbygdens väl, ortsbor, jordbrukare och landsbygdsföretagare från hela Österbotten var på plats för att säkerställa en röst i riksdagen också de fyra kommande åren.

Men det kommer inte att bli någon lätt uppgift, vilket bland annat nuvarande riksdagsledamoten från Pedersöre, Mats Nylund, konstaterade. 

– Det är ingen naturlag att vi har en kandidat som väljs in i riksdagen. I varje val krävs det ett hårt och hängivet arbete, både av kandidaten, kampanjgruppen och alla väljare som känner att just deras frågor ska bevakas i riksdagen. Jag har känt Niclas Sjöskog i över tjugo år och vet att han är kunnig, pålitlig och jordnära samt att han har förmågan att ta till sig stora mängder information. Niclas Sjöskog blir en stark företrädare för Österbotten, landsbygden och hela Finland. Och framför allt en god tjänare för dem som skickar honom till riksdagen. Men vi måste alla jobba hårt för att så ska ske, säger Mats Nylund.

Vill förbättra villkoren för jordbruket

Niclas Sjöskog har fyra teman som han kommer att lyfta fram under kampanjen. Det första är landsbygdsnäringar som jord- och skogsbruk samt pälsnäringen.

– Jordbruket har en lönsamhetskris som inte har haft någon motsvarighet så länge jag har levt. Den största orsaken är obalansen i livsmedelskedjan, och den går bara att påverka med lagstiftning. Var finns logiken i att den som gör mest får minst? Där har jag kunskapen och viljan att förändra. Pälsnäringen är en näring vi ska vara stolta över och som jag vill befrämja, säger han.

Gällande landsbygden, som är Niclas Sjöskogs andra tema, vill han jobba för att vägar och förbindelser samt annan infrastruktur utvecklas så att det också i framtiden går att verka och leva utanför landets regioncentra.

– Som boende vid en statlig grusväg vet jag det mesta om dålig vägskötsel. Annan service som skolor, dagvård och åldringsvård är också livsviktig för landsbygden.

Han kommer vidare att arbeta för de små och medelstora företagen som utgör grundbulten för landsbygden samt en lösning på vargfrågan.

Även pensionerna är en viktig fråga för landsbygden enligt Niclas Sjöskog.

– Det gäller i synnerhet kvinnorna som föddes efter kriget, det är en fråga jag tänker prioritera. Landsbygdens kvinnor är en stor del av de pensionärer som aldrig fått chansen till ett eget yrkesliv och därmed inte heller kan ha arbetspension. De har gjort det land vi har i dag rikt och vi måste prioritera de lägsta pensionerna när vi gör förändringar i systemen.

Gröna näringarna är lösningen

Klimatet är det tredje temat i Niclas Sjöskogs kampanj. Klimatdebatten är infekterad och ofta utpekas landsbygden och jord- och skogsbruket som en klimatbov. Men verkligheten är en annan, menar han.

– Vi ska värna om vår miljö, och vi ska göra det med vetenskapliga belägg och sunt förnuft. De gröna näringarna är lösningen på problemet, inte orsaken. Jord och skogsbruket är de enda näringar som binder koldioxid.

Niclas Sjöskog vill i det sammanhanget framhålla äganderättens betydelse.

– Ofta hörs uttrycket våra skogar, som om skogarna ägs av samhället. Äganderätten är en grundläggande byggsten i ett fritt och demokratiskt samhälle. Det man äger sköter man också om. Det finns bevis på det här, till exempel hade den enorma ökningen av virkesmängden i Finlands skogar aldrig skett utan den privata äganderätten. Vi ska inte på något sätt förringa miljöproblemen, men ibland är det bra att sätta saker i perspektiv

Sjoskog8
Många ville tala med Niclas Sjöskog på hans kampanjöppning i måndags. Här diskuterar han med från vänster Mikael Lindvall, Mats Nylund och Svante Käcko.

Vill främja välmående i arbetet

Som sitt fjärde tema vill Niclas Sjöskog lyfta upp välmående i arbetet. Arbetslivet har genomgått stora förändringar och i många fall blivit lättare än förr. Ändå ökar sjukskrivningarna och antalet sjukpensionerade.

– Årligen förlorar den finländska ekonomin över 25 miljarder euro på grund av sjukpensioner, sjukfrånvaro, sjuknärvaro och arbetsolycksfall. Jag anser att det framför allt är ledarskapet som inte har utvecklats i dagens arbetsliv. Här finns mycket att arbeta med.

Nu är kampanjen igång. Starten kunde inte ha varit bättre. Nu är det hårt arbete som gäller för Niclas Sjöskog och hans kampanjarbetare.

– I januari och februari kommer jag att medverka i många olika tillställningar. I mars och april blir det sedan att delta i kampanjmöten och dylikt. Utöver det ska jag fokusera starkt på att visa upp mig i hela Österbotten så att folk ska få en möjlighet att lära känna mig. Det är en intensiv men mycket givande period som jag har framför mig. Målet är att bli landsbygdens röst i riksdagen efter valet den 14 april 2019, säger han.

Sjoskog4Webb
Över hundra personer kom för att bevittna när Niclas Sjöskog officiellt öppnade sin valkampanj i måndags, vilket var betydligt fler än vad arrangörerna hade vågat hoppas på.