Julgran
Drygt fyra femtedelar av julgranarna kommer från inhemska odlingar. FOTO: Patrik Lindström
Skogsbruk Landsbygdsnäringar Marknad Livet på landet

Vartannat hem har
en julgran på julen

Finländarna skaffar omkring 1,5 miljoner julgranar i år. Granar från odlingar och skogen är i år friska och av god kvalitet och barrar inte så mycket, påpekar Finlands skogscentral i ett pressutskick.

Finländarna skaffar omkring 1,5 miljoner julgranar till sina hem i år. Drygt fyra femtedelar av dem kommer från inhemska odlingar.

Julträd importeras också från Polen, Sverige och Danmark. Antalet importerade träd har varierat under de senaste åren, från några tusen till 150.000.

I år uppskattar man att det i Finland kommer att säljas julgranar till ett värde av 32 miljoner euro.

– Doften av gran hämtar skogen inomhus och återuppväcker minnen från barndomen. Speciellt doften av kåda tycker många finländare om, säger Markku Remes, ledande expert på skogsvård vid Finlands skogscentral.

Granarna är friska

En del familjer vill själva hämta granen från den egna, släktingarnas eller bekantas skog. Många som odlar julträd ger familjer möjlighet att själva hugga och hämta granen från odlingen. Ett julträd kan också köpas på webben och då levereras trädet vid behov hem till dörren.

Det stora utbudet har ändrat jultraditionen. Allt flera väljer en mindre gran som tar mindre plats.

– Miljömedvetenheten är ytterligare en orsak, förutom de emotionella, att köpa en finländsk gran. Den inhemska granens produktionsförhållanden är kända och man undviker långa transporter, säger Markku Remes.

I år är de odlade granarna och de granar som hämtas från skogen av god kvalitet, eftersom de två torra växtperioderna i rad har gjort så att få barr faller av i naturen och svampsjukdomar inte orsakar färgfel på träden. Eventuella döda barr kan skakas av redan i skogen eller på försäljningsplatsen genom att man slår trädet mot marken.

Så här sköter du julgranen:

1. Skydda granen mot fartvinden om hemresan är lång. Annars torkar granen och barren lossnar.

2. Ställ granen i ett vattenkärl och låt den stå och tina på en sval plats i ett dygn innan du tar in den.

3. Såga av 3-5 centimeter av rotändan så att du får en ny snittyta innan du sätter granen på foten, så suger granen upp vattnet bättre. Tälj inte bort barken nedtill. Det bidrar bara till att torka ut granen.

4. Se till att granen alltid har tillräckligt med vatten. Under det första dygnet kan det gå åt rikliga mängder.

5. Undvik att placera granen nära ett väggelement, en ugn eller en fläkt.

6. Se till att återvinna granen efter jul. Granen skräpar minst om du sågar den i mindre bitar som du lägger i en sopsäck innan du bär ut den.