Ny Jb 1
Tomas Rosenberg är tredje generationens spannmålsodlare i Lotlax, Vörå. I början av 2019 tog han över efter pappan Håkan Rosenberg som har varit aktiv deltidsjordbrukare sedan 1984.
Jordbruk Landsbygdsnäringar

Spannmåls- och oljeväxtodling
självklar sidonäring för
Tomas Rosenberg

För ett år sedan tog Lotlaxbon Tomas Rosenberg över familjejordbruket efter sin far Håkan Rosenberg. Odlingssäsongen 2019 var överlag hyfsad resultatmässigt. Men dessvärre var skadeinsektsproblemen värre än någonsin i de egna rybsfälten, säger Rosenberg.

För den nya producenten Tomas Rosenberg har det länge varit självklart att han en dag skulle överta ansvaret för familjens odlingsfält i hembyn Lotlax, Vörå.

– Jag har deltagit i det konkreta spannmålsarbetet under uppväxten. Jag gick en generationsväxlingskurs redan för cirka tio år sedan. Kursprogrammet var omfattande. Jag var rentav tvungen att ta lite ledigt från mitt dagsjobb någon gång, berättar han.

Den 1 januari 2019 blev generationsväxlingen efter Tomas far Håkan Rosenberg officiellt upptagen i registret. Håkan Rosenberg har tidigare producerat spannmålssorter, oljeväxter och lin vid sidan av sitt lönearbete på Wärtsilä.

Vilka allmänna erfarenheter har du av det första året som ansvarig jordbrukare?

– Det har rullat på skapligt. Pappa har hjälpt till mycket i början och det är jag tacksam för. Jag har vid sidan av det här värvet ett dagsarbete i Kvevlax där jag målar skogsmaskindelar.

– Vårt jordbruk är dock litet och det går därför inte försörja sig helt och hållet på den här verksamheten, framhåller Tomas Rosenberg i nästa andetag.

– Samtidigt tycker jag att jordbruksarbetet är både roligt och intressant. Det är det som är själva drivkraften. Men personlig tidsbrist är en utmaning i sammanhanget, fortsätter han.

Talrika baggar halverade rybsskörden

På en sammanlagd åkeryta på 29 hektar i hemknutarna har Tomas Rosenberg under den gångna säsongen producerat både korn och rybs.

Överlag har det har handlat om ett hyggligt produktionsår med en någorlunda balanserad väderlek och en utmärkt kornskörd på höstkanten som ljuspunkter.

Parallellt med dessa framgångar tvingades far och son Rosenberg dessvärre erfara ovanligt svåra baggproblem i de egna rybsfälten.

– Jag har inte har varit med om en bagginvasion av det här slaget tidigare. Bekämpningsmedlen bet inte alls på insekterna. På grund av det här bakslaget blev rybsskörden i princip halverad, säger Håkan Rosenberg som själv har brukat jorden i hembyn i 35 års tid.

– Bara ett par mil härifrån, i Laihela, har det här problemet inte alls spökat i samma utsträckning i rybsfälten, inflikar Tomas Rosenberg i samma veva.

Ny Jb 2
Rybs och rybspressning är en viktig produktionsgren för den nya producenten Tomas Rosenberg. Under den gångna säsongen halverades dock den egna rybsskörden på grund av grava skadeinsektsproblem, säger Tomas.

Att satsningen på rybs och oljeväxter är en viktigt sidonäring för duon Rosenberg står klart. I den egna lagerhallen är det maskinell rybspressning som gäller. I skrivande stund – ett par veckor före jul – finns det dessutom en del återstående uppdrag att utföra.

– Vanligtvis uppgår den pressade mängden till 80 ton per år. I år torde vi emellertid överskrida 100 ton. Vi tar även emot uppdrag utifrån, säger Håkan Rosenberg.

– Någon guldgruva är det inte fråga om. Men verksamheten ger i varje fall en extra inkomst, säger Tomas Rosenberg.

Apropå oljeväxtproduktionens allmänna utsikter i Finland är Håkan Rosenberg påtagligt bekymrad. Den totala nationella produktionen har sjunkit märkbart efter hand.

Faktorer som bidrar till att minska intresset bland finländska odlare är bland annat en mera ofördelaktig prispolitik och strängare regler gällande bekämpningsmedel.

– Man börjar nästan fundera om det alls kommer finnas någon produktion kvar i landet i framtiden, säger Håkan Rosenberg.

Efterlyser ökat samarbete

När det kommande odlingsåret 2020 förs på tal framhåller Tomas och Håkan Rosenberg att det blir aktuellt att lägga rybsodlingen i träda på grund av att det gäller att se över växtföljden.

– Den här pausen kan vara upp till fem år, säger Håkan Rosenberg.

– Jag har funderat på att börja odla bondböna istället. Kanske redan nästa år, säger Tomas Rosenberg.

Tomas Rosenberg säger vidare att det inte saknas kommande praktiska utmaningar i hans jordbruksverksamhet.

Han berättar att den privata maskinparken börjar vara på äldre sidan och att omfånget på produktionsutrymmena är inte tillräckligt. Han är inne på en allmänt försiktig linje, men utesluter inte det kan bli tal om att göra investeringar framöver.

– Det vore positivt om samarbetet mellan jordbrukare i Vöråtrakten kunde stärkas. Det finns några aktuella gemensamma satsningar – bland annat gällande en plog. Samarbetet kring större maskiner skulle gärna kunna utvecklas ytterligare, säger Tomas Rosenberg.

Att sadla om till en tillvaro som ekologisk producent känns för den konventionella odlaren Rosenberg som en ganska fjärran lösning för närvarande.

– För att smidigt kunna övergå till ekoproduktion och dessutom få till stånd ett effektivt kretslopp borde man ha tillgång till egen djurhushållning, påpekar i sin tur Håkan Rosenberg.