Jordbruk Skogsbruk Landsbygdsnäringar

Åländska Leader-ledare
kan ännu fördela 420.000 euro

På Lokalkraft Leader Ålands höstmöte den 25.11 november valdes tre nya ordföranden för organisationen. Brage Wilhelms är styrelsens ordförande, medan Therese Ling är ordförande för den lokala aktionsgruppen LAG och David Ståhlman ordförande för Fiskets lokala aktionsgrupp FLAG. Alla tre sitter i styrelsen.

Verksamhetsledaren Alexandra de Haas konstaterar att åländska Leaders organisation och metod för lokalt ledd utveckling har stabiliserats och stärkts väldigt mycket under de senaste åren. Hon tror att skilda ordföranden för organisationens tre olika grupper kan medföra positiva synergieffekter och uppmuntra både engagemang och samhörighet i Leader Ålands breda verksamhet.

Den lokala aktionsgruppen (LAG) har kvar 170.000 euro av totalt 1,34 miljoner euro att bevilja till projekt kopplade till Natur & Miljö inom Ålands landsbygdsutvecklingsprogram 2014-2020.

Fiskets lokala aktionsgrupp FLAG har för samma period fortfarande kvar 250.000 euro (av 480.000 euro) att fördela till fiskerelaterade projekt inom miljö, kunskap och upplevelse.

Ansökan om nya projektstöd ska lämnas in senast 15 mars och 15 maj för att kunna behandlas under våren 2020.

Hoppas på fortsättning

I dagsläget har ca 70 projekt över hela Åland beviljats Leader-pengar sedan programperioden 2014-2020 kom igång under 2016. Verksamhetsledaren hoppas att alla stödpengar i slutet av 2021ska vara fördelade till hållbara, allmännyttiga åtgärder och att projekten då har slutredovisats.

Förhoppningen är också att Leadermetoden/lokalt ledd utveckling under 2022 kan fortsätta inom ramen för den nya programperioden.

– Det är en otroligt fin bredd på de olika projekten som sökt stöd. Där finns allt från nya mötesplatser, delaktighet och insatser som främjar attraktionskraft till projekt som ökar biologisk mångfald, minskar näringsläckage och ökar medvetenheten om natur- & miljövård. Vartefter projekten slutförs ser vi fram emot att belysa vilka effekter de har haft och kommer att ha för Åland.

På hemsidan www.leader.ax finns en projektkarta där man kan under rubriken Inspiration kan se de projekt som fått stöd.

– Alla projekt under den nuvarande programperioden har fått en knapphål på kartan. Men i praktiken sträcker sig många projekt över kommungränser och kan gynna hela Åland, påpekar Alexandra de Haas.