SLC - Dsc 1187
Efterlyser ny diskussion om gårdsslakteriernas villkor

Småskaliga slakterier på landsbygden är ett positivt fenomen ur ekonomisk, miljömässig och etisk synpunkt. Den byråkrati som reglerar verksamheten kunde dock lindras av flera orsaker, säger fårfarmaren och SFP-riksdagskandidaten Christoffer Ingo.

Flåning av levande tvättbjörn var djuraktivisters beställningsarbete

Forskare som arbetat för den internationella paraplyorganisationen för pälsdjursuppfödare, International Fur Federations (IFF) räkning, har hittat vittnesmål om att en film som visar misshandel av ett pälsdjur och som funnits på sociala medier ett antal år var ett beställningsarbete av djuraktivister. Det meddelar Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund i ett pressmeddelande.

SLC - 20190323 104329
Ungdomsträff i Åboland

Femton lantbruksungdomar deltog i SLC Åbolands ungdomsträff senaste lördag.

SLC - Tradgardmote1
Trädgårdsproducenterna höll årsmöten

ÖSP:s trädgårdsföreningar har hållit årsmöten. LF gjorde ett nedslag när den största av dem – Närpes trädgårdsproducenter – höll sitt möte i slutet av förra veckan.

Kolla uppgifterna i skattedeklarationen!

De sista inlämningsdagarna för skattedeklarationerna har ändrats sedan i fjol. Den som idkar jordbruk, skogsbruk och näringsverksamhet ska lämna in alla inkomstskattedeklarationer senast 2 april, det vill säga på tisdag.

SLC - Kraft2
Unik chans för åländska flodkräftor

Intresset för odling av flodkräfta på Åland var så stort att Hushållningssällskapets föreläsning måste flyttas från landsbygdscentret i Jomalaby till större utrymmen i Alandicas konferenssal i Mariehamn.

SLC - 36786677126 Ed10D7E0Ae O
Siktet inställt på öl av inhemsk humle

Naturresursinstitutets undersökningar visar att de finländska humlebestånden är internationellt sett relativt unika. En del av dem är även intressanta för ölbryggning.

Försök med nytt stöd till bybutiker

Statsrådet har godkänt en förordning om stöd för dagligvarubutikstjänster i form av mångservicecenter i glest bebyggda landsbygdsområden. Det är meningen att stödet ska öppna för ansökningar i början av hösten 2019.

SLC - Dsc 1097
Restaurang HEJM fokuserar på lokala råvaror

Den kommande restaurangen vid Fiskets Hus i Vasa går in för att erbjuda en mångsidig meny i avslappnad miljö. För närvarande etablerar kocken och delägaren Mattias Åhman förbindelser med lokala producenter som ska leverera råvaror till restaurangen.

SLC - Vora 1
Vörå Maskin och Traktor 30 år

Maskin- och traktorhandeln påverkas av konjunkturerna i lant- och skogsbruket. Den erfarenheten har Ingvald Heinull med 30-årsjubilerande företaget Vörå Maskin och Traktor.

SLC - Anders Strandberg
Anders Strandberg vd för Svenska småbruk och egna hem

Anders Strandberg, pol.mag, eMBA, har valts till verkställande direktör för Svenska småbruk och egna hem Ab samt till ombudsman för Stiftelsen Finlandssvenska Jordfonden sr och Stiftelsen A.B. Svenska småbruk och egna hems undervisningsfond sr. Strandberg kommer från Andelsbanken Raseborg där han jobbat som bankdirektör.

Ingen utjämningsreservering i jordbrukets beskattning

Eftersom riksdagen har avslutat sitt arbete för den här valperioden förfaller regeringens proposition om en förhöjning av utjämningsreserveringen i jordbruksbeskattningen. – Det är mycket beklagligt att det gick så här, men det finns en risk att regeringen dragit tillbaka förslaget i alla fall eftersom det råkat i onåd hos EU-kommissionen, säger SLC:s ordförande och SFP-riksdagsledamoten Mats Nylund.