Fiskodling1
Jonas Harald (till vänster), rådgivare vid KAG, ordnade ett diskussionstillfälle om fiskodling i Jakobstad för en tid sedan. Området har konstaterats lämpa sig för fiskodling och från statligt håll vill man öka andelen inhemsk fisk, berättade Kari Ranta-aho, som är fiskerichef vid Egentliga Finlands NTM-central.
Landsbygdsnäringar

Fiskodling ute till havs
aktuellt i Jakobstadstrakten

Regeringen vill öka konsumtionen av inhemsk fisk. Vid sidan av vildfångad fisk är tanken att en större del av den inhemska produktionen ska komma från fiskodlingar. Havsområden i Jakobstad kan bli aktuella.

– Det ligger i nationens intresse att producera mat på ett hållbart sätt och här är fiskodling ett bra alternativ eftersom koldioxidutsläppen är låga. Tekniken utvecklas och fiskodlingen är en av de få näringsgrenar som har nått sina utsläppsmål redan, säger Kari Ranta-aho som är fiskerichef vid Egentliga Finlands NTM-central.

För ett par veckor sedan deltog han i ett diskussionstillfälle som ordnades av Aktion Österbotten/Kustaktionsgruppen (KAG) i Jakobstad. På plats fanns representanter från olika myndigheter, stugägare och intressenter inom fiskerinäringen.

Det som står klart är att man från statligt håll vill öka fiskodlingen, enligt Ranta-Aho.

– I början av 1990-talet odlades cirka 19.000 ton fisk per år i Finland. Numera är den produktionen nere i 14.000 ton i takt med att importen av norsk lax har ökat stadigt. Därför vill nu staten öka självförsörjningsgraden och minska handelsunderskottet för fisk som är kring 350 miljoner euro per år, säger han.

Tekniken har utvecklats

Tekniken för fiskodling har utvecklats mycket de senaste åren och bland annat kväveutsläppen har minskat mycket sedan 1980-talet. Tanken är att den nya generationens fiskodling i Finland ska ske i öppna havsområden och i slutna anläggningar. Fodret som får användas är det så kallade Östersjöfodret.

– Östersjöfoder är fiskmjöl som baseras på strömming och vassbuk och som är renat från dioxin. Genom att använda foder baserat på strömming tar vi också tillbaka fosfor från havet och den här typen av foder vill man från regeringens sida befrämja. Östersjöfodret innebär alltså en utmärkt möjlighet för cirkulär ekonomi, säger Ranta-Aho.

Jord och skogsbruksministeriet har enligt en styrningsplan utrett var lämpliga områden för fiskodling kan finnas. Några av de områdena hittas utanför Jakobstad och därav ordnades seminariet just där.

– Vi valde att ordna seminariet här eftersom vi vill få in fakta i den lokala diskussionen kring fiskodling som varit på tapeten i den här trakten under det sista året. En stor del av debatten har varit känslobaserad och därför ville vi samla alla aktörer till en diskussion baserad på fakta, säger Jonas Harald, som är rådgivare vid KAG.

Det finns enligt honom en rädsla i synnerhet bland markägare och stugägare för vad fiskodling kan medföra. Men han poängterar att tillstånden som ansöks nu handlar om odlingar som är längre ute till havs och inte belastar strandområden och den inre skärgården som fallet var tidigare.

– Naturresursinstitutet har kartlagt havsområdena och platser som är lämpar sig för fiskodling. Lämpliga platser ligger i fria vattenområden där näringsbalansen inte medför olägenheter. Men vi som aktör för fiskerinäringen i Österbotten tar naturligtvis farhågorna på allvar, säger Harald.

Fiskodling4
Olika aktörer träffades i Jakobstad för en tid sedan för att diskutera fiskodling ute till havs. Naturresursinstitutet har konstaterat att områden i regionen lämpar sig för fiskodling. Från statligt håll vill man att konsumtionen av inhemsk fisk ska öka och här blir fiskodling viktigt.

Hoppas på nya tillstånd

KAG har öronmärkta medel för att bevilja mindre utvecklingsprojekt för att gynna fiskerinäringen i Österbotten. Det ska ske på ett hållbart sätt både miljömässigt, socialt och ekonomiskt, poängterar Harald.

– Vi vill främja fiskerinäringen så den kan fortleva som en näring som bidrar till arbetsplatser och livsmedel. Fiskodlingen är viktig eftersom skarv och säl tveklöst har haft en negativ påverkan på kustfisket. Ska vi på sikt upprätthålla ett lokalt fiske med en förädling och distribution av vildfångad fisk måste vi också ha tillgång till odlad fisk, konstaterar Harald.

Harald ser det inte som vettigt eller hållbart att importera så stora mängder av norsk lax som det görs nu.

– Vi har stora havsområden och sjösystem och produktionsförutsättningar, men ändå är handelsbalansen minus 350 miljoner euro. Det är varken klimatmässigt eller nationalekonomiskt vettigt.

Just nu har intressenter lämnat in ansökan om fiskodling till Regionförvaltningsverket. Harald hoppas och tror att tillstånd kommer att beviljas fiskodlingar för produktion offshore.

– Jag tror absolut att tillstånd beviljas för vi behöver mer inhemsk odlad fisk. Jag ser en symbios mellan kustfisket och fiskodlingen, säger han.