SLC - Kasko1 Jun23 Ct
Kasköbanan hotas igen av nedläggning

Trafikledsverket föreslår igen att Kasköbanan – tågsträckan mellan Seinäjoki och Kaskö – ska stängas. Orsaken är att nödvändiga reparationer skulle bli för dyr. Det trots att varutransporterna har ökat och fabriksinvesteringar på flera miljarder euro planeras i Sydösterbotten.

SLC - Takanebacken1
Takanebackens vindkraftspark invigdes i norra Pörtom

Med fem 148 meter höga kraftverk och en total produktionskapacitet på 28,5 megawatt är Takanebackens vindkraftpark den tredje förverkligade vindparken i Malax kommun. Satsningen är knappast den sista i sitt slag i kommunen.

Antalet ansökningar om säsongsarbetstillstånd minskar

Det väntas komma in färre ansökningar från säsongsarbetare i år jämfört med förra året. Det har ändå funnits gott om arbetskraft tillgänglig, uppger Migrationsverket i ett pressmeddelande.

3.400 företag ansökte om kostnadsstödet under första veckan

Ansökan om jordbrukets och vattenbrukets kostnadsstöd inleddes på Statskontoret den 1 juni. Stödet består av kostnadsstöd för el som utbetalas till yrkesmässiga jordbrukare och yrkesmässiga vattenbrukare samt av kostnadsstöd för gödselmedel som utbetalas till yrkesmässiga jordbrukare. Ungefär 3.400 företag har ansökt om stödet till och med den 8 juni, meddelar Statskontoret.

Kostnadsstöd för dyrare el och gödsel kan nu sökas också på Åland

De första ansökningarna har nu börjat komma in för att få det tillfälliga stöd som Ålands landskapsregering delar ut i temporärt kostnadsstöd för jordbrukets höga gödsel- och elkostnader. Ansökningstiden går ut den 7 juli då stödansökningar ska ha lämnats in via e-formulär eller till landskapsregeringens registrator.

SLC - Minkavler High Res 1
Danmark lider ännu av minkkrisens följder

Den danska minkkrisen har hittills kostat staten 2,55 miljarder euro i form av kompensation till farmarna. Stödet har kritiserats mot bakgrunden av att var fjärde minkfarmare som har sökt ersättning inte har haft en enda mink kvar i farmen.

Klosterprodukter missade stora senapsguldet i USA

Den prisbelönta Kökarsenapen lyckades inte knipa ett nytt guld när de olika kategoriernas vinnare ställdes mot varandra på Memorial Day den 29 maj.

SLC - Kvarken1
Nu har ”Österbotten på tallriken!” lanserat sin hemsida

Projektet ”Österbotten på tallriken! – Pohjanmaa lautasella!” har nu lanserat sin hemsida. Där kan man utöver allmän information om projektet även ta del av den österbottniska gårdsbutikskartan som snart har närmare hundra adresser.

SLC - Mejeri1
Mjölkgårdsrådgivaren Jessika har startat ett småskaligt mejeri i Kaitsor

Strax innan valborg startade mjölkgårdsrådgivaren Jessika Eklund det egna mejeriet Mejerista Jessika i Kaitsor. Med avstamp från en långvarig hobbyverksamhet har hon blivit företagare på deltid. Hon hoppas kunna utveckla sitt produktsortiment framöver.

SLC - Andy Marsh
Amerikanskt bolag planerar miljardinvestering i vätgasindustri i Karleby, Kristinestad och Borgå

Det amerikanska bolaget Plug Power vill göra en investering i 6-miljardsklassen i Finland. Investeringen gäller tre orter; Karleby, Kristinestad och Borgå.

SLC - Pals2 Maj23 Ct
Nya ordföranden: Pälsfarmarna börjar se ljus i tunneln

De senaste åren har varit exceptionellt svåra för pälsfarmarna. Men efter pandemin – som slagit hårt mot branschen – börjar de som valt att fortsätta att se ljuset i tunneln. Det säger Robert Nygård, som nyligen valdes till ny ordförande för SÖP.

SLC - 20200924 105522
Rådgivning för häststall i Västra Nyland fortsätter under sommaren 2023

Åt häststallen har man redan under fyra år tid erbjudit rådgivning i miljöärenden inom Sjundeå ås och Hiidenvesi sjös restaureringsprojekt. Målsättningen med den rådgivning, som Västra Nylands vatten och miljö rf (LUVY) erbjuder, är att åt stallen erbjuda information och lösningar för hur man kan minska vattendragsbelastningen samt främja miljöskyddet.