Landsbygdsparlamentet öppnar imorgon

Höstens stora landsbygdsdiskussion öppnas på tisdag den 28 september kl.9.00. Huvuddiskussionerna sänds live på nätet från Kurikan Kampus i Södra Österbotten. Konstruktiva dialoger förs om närskolornas framtid, landsbygdens digitalisering och koldioxidsmart landsbygd.

Proposition om förebyggande och ersättning av skador orsakade av fridlysta djur

Syftet med lagen är att utveckla möjligheterna att förebygga skador och att göra förfarandena för beviljande, utbetalning och övervakning av ersättningarna tydligare, uppger Miljöministeriet.

SLC - Hallbarhetsveckan
Åter dags för Hållbarhetsveckan i Österbotten

Hållbarhetsveckan i Österbotten – en evenemangsvecka där man vill lyfta fram goda idéer och praktiska exempel på det hållbarhetsarbete som görs i regionen – drar igång nu på måndag.

SLC - Biobekampning
Ökad allergirisk vid växthusarbete

Ansök om EIP-medel

Ansökan om finasiering till EIP-grupper sker i anslutning till landsbygdens innovationsgruppsprojekt och är öppen 7.9–29.10.2021.

SLC - Skordefesten3
Torparpojkens säck med dollar bäddade för Bolstaholms succé

I coronapandemins kölvatten slog den åländska Skördefesten nytt publikrekord.

SLC - Skordefesten Osterbottningar
Österbottningar ger skjuts åt åländska Skördefesten

Flera företagare som skapar den enormt populära Skördefesten på Åland har sina rötter djupt i den österbottniska myllan.

Rekord för Skördefestgårdar

Ännu har arrangörsföreningen Skördefestens vänner inte räknat samman alla siffrorna för åländska Skördefesten, men det lutar mot besöksrekord eller i alla fall på samma nivå som 2019.

SLC - Appelodling Aland 1
Hållbarhet på seminarium under FM i Mathantverk

Som ett delprogram under FM i Mathantverk 2021 arrangeras seminariet ”Bärkraftigt från jord till bord” på Åland den 7-9 oktober.

SLC - Img 1090
Äppelmusteriet Dalbo Must har gradvis byggt ut sin verksamhet

Äppelmusteriet Dalbo Must i Socklot, Nykarleby, tar sig an de arbetsintensiva höstmånaderna med en ny maskinpark och ett nybyggt produktlager i bagaget. Familjeföretaget siktar på att kunna bredda sin profil i fortsättningen.

Ledaren: Återhämtningsmedlen kan ge välbehövlig ”boost” till landsbygden

I nuläget, då ekonomin växlar upp för en högkonjunktur och investeringsbehovet hos företagen torde öka, så kan återhämtningsmedlen komma väl till pass också på landsbygden, konstaterar Staffan Pehrman.

SLC - Slam 1  Elin Andersson
Transport av slam får känslorna att svalla

Långdansen kring frågan hur slamtransporterna ska skötas i framtiden kom till en historisk punkt då Nylands avfallsnämnd i augusti fattade beslut om att övergå till ett kommunalt ordnat system. Tvisten om hur och vem som ska sköta transport av slam har pågått i över nio år.