Ökad produktion av regnbågslax ifjol

Under 2019 producerade fiskodlarna 15,3 miljoner kilo matfisk för försäljning, dvs. ungefär 1 miljon kilo mer än året innan. Uppgifterna framgår av Naturresursinstitutets vattenbruksstatistik.

SLC - Dsc 3553
Torp Frys håller ställningarna trots svackan inom pälsnäringen

Coronakrisen har tillspetsat den prekära situation som pälsdjursnäringen har befunnit sig i under en lång tid. Utmaningarna till trots saknar Torp Frys vd Bjarne Snellman inte ljuspunkter att relatera till.

SLC - Palsintrang
Inkräktare på farmer ökar risken för virusspridning

Under sommaren har flera pälsfarmer i landet haft påhälsning av inkräktare. Det meddelar Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund. Förbundet anser det oansvarigt och farligt att utomstående tar sig in på farmer mitt under en pågående pandemi.

Användningen av fasta träbränslen stabil i Österbotten

I fjol användes drygt 1,1 miljoner kubikmeter fasta träbränslen i Österbottens värme- och kraftverk. Samtidigt användes 651.000 kubikmeter biprodukter från skogsindustrin, vilket är en ökning med över 65.000 kubikmeter jämfört med året innan, uppger Finlands skogscentral.

Bränsleskatten höjs med 6,9 cent per liter på diesel

Från och med den 1 augusti höjs bränsleskatten i Finland. Effekten blir 6,6 cent per liter för bensinens del och 6,9 cent för diesel.

SLC - Lemonadw1
Fredrik gör gammaldags lemonad med naturliga aromer

Havtorn, lingon, rönnbär och rabarber. Eller varför inte tjära, granskott, björksav och svartvinbärsblad? Smakerna är unika och råvarorna mestadels lokala när Fredrik Bäckstrand i Övermark, Närpes, sedan några år tillbaka tillverkar hantverkslemonad enligt gamla recept.

Sitra vill köra ner torvproduktionen – är beredd att förbjuda torven med lag

Finlands jubileumsfond Sitra vill köra ner torvproduktionen i landet. Det här framkommer av en rapport som man publicerade förra veckan.

Svara på enkäten och påverka Carbon Action Svenskfinland-projektets innehåll

Påverka teman för tillställningar och material som produceras av projektet Carbon Action Svenskfinland genom att besvara enkäten på webben.

Nischgrödan som försvann – Raisio behöver inte längre odlarnas renhavre

Tidigare erbjöd Raisio ett tillägg för renhavre på 40 euro per ton, nu har tillägget justerats till 2 euro per ton. Tack vare en fabriksinvestering behöver man inte längre odlarnas renhavre utan kan rena vanlig havre till renhavre.

SLC - Dsc 1913
Äppelodlare med nyskapad våtmark

​Familjen Granlids anrika äppelodling i åländska skärgårdskommunen Vårdö lägger nu sista handen vid sin miljösatsning på en våtmark som ska främja den biologiska mångfalden..

SLC - 20200626 201718
Nylandsplanen 2050 problematisk

Beredningen av en ny landskapsplan för Nyland, den sk. Nylandsplanen 2050 är på slutrakan. Tanken var att planen skulle vara fastställd vid det här laget, men behandlingen av ärendet har dragit ut på tiden i landskapsfullmäktige. I skrivande stund ser landskapsplanen ut att bli fastställd i augusti. De första omröstningarna i landskapsfullmäktige visar vad vi har att vänta.

SLC - Dsc 3340
Presenningshallar gör tillvaron bättre för YA:s betesdjur

Yrkesakademin förbättrar välmåendet för betesdjuren inom den egna dikoproduktionen. Tack vare två nya presenningshallar har djuren möjlighet att på effektivt vis söka skydd mot såväl stark hetta som regn.

Senaste
Landsbygdens Folk E-TIDNING
Landsbygdens folk ONLINE tidning