SLC - Backgren2
Landsbygdsnätverket rekryterar externa experter till två nya fokusgrupper

Fram till den 28 januari är Landsbygdsnätverket på jakt efter externa medlemmar till två nya fokusgrupper. Den ena är inriktad på miljö- och klimatfrågor, medan den andra tillsätts för att utveckla den svenskspråkiga landsbygdsnätverksamheten.

Landsbygden goes Talent Forum

Talent Forum Vaasa är årets rekryterings- och karriärevenemang för högskolestuderande i Vasa. Nu i år fanns landsbygdsnäringarna på plats för att informera studerande om att det även på landsbygden finns jobb- och karriärmöjligheter.

SLC - Anders Norrback
Riksdagens ”julklappspengar” är klara - 50 miljoners budgetpott

​Pengar till fiskerinäring, 4H och Pro Agria. Riksdagens finansutskott har godkänt sitt betänkande om nästa års statsbudget. Samtidigt har utskottet bestämt om fördelningen av de så kallade julklappspengarna, en budgetpott på cirka 50 miljoner euro.

SLC - Pals2 Nov23 Ct
SÖP: Pälsfarmarnas rättssäkerhet hotad med nuvarande processer

Landets pälsfarmare har sedan sommaren varit utsatta för hård myndighetsutövning som ändrar snabbt. Att beslut om massavlivning nu görs utan bevis på aktiv virusinfektion är en sak. En annan är att pälsningen nu är på paus. Och några ersättningar har inte utbetalats ännu.

Nu börjar beslutsfattandet om företagsstöd för landsbygden

NTM-centralerna inleder nu beslutsfattandet om de företagsstöd för landsbygden som söks i år. Företagare som ansökt om finansiering får beslut i takt med att NTM-centralerna hinner behandla dem, meddelar Livsmedelsverket.

SLC - Livs6 Okt23 Ct
LivsVinn öppnade en butik i Malax

För fyra år sedan öppnade Linnea Strand butiken LivsVinn i Närpes. Ett företag vars koncept går ut på att tillvarata andra klassens grönsaker och en rad olika andra produkter som annars skulle slängas. För en månad sedan öppnade hon den andra butiken i Malax.

SLC - Marinanyqvist
ÖF-verksamhetsledaren: ”Vi är mycket lättade”

Beskedet om att EU tillåter begränsat strömmingsfiske i Östersjön 2024 togs emot med lättnad på Österbottens fiskarförbund. Ett totalförbud skulle ha slagit mycket hårt mot den inhemska fiskerinäringen, säger verksamhetsledaren Marina Nyqvist.

SLC - Efb49462 E6Dc 4Bb1 8F6D Bf1C8Ae15973
Strömmingsfisket i Östersjön går vidare med rimliga kvoter

EU:s jordbruks- och fiskeministrar har enats om Östersjöns fiskekvoter för 2024 i Luxemburg. Den överenskomna lösningen anses motsvara Finlands målsättningar och branschens vetenskapliga rekommendationer.

SLC - 295955517 10160013749324738 5030200607563250391 N
Olika understöd kan nu sökas från NTM-centralerna

Den 17.10 öppnade NTM-centralerna flera ansökningar om understöd för den byggda miljön och naturmiljön. Understöd kan sökas för bland annat vård av byggnadsarvet, naturvård och restaurering av vattendrag. Ansökningstiderna går ut 30.11.

SLC - Gardssmak Okt23 1
Gårds Smak öppnar självbetjäningsbutik i Kaitsor

Vöråföretaget Gårds Smak med bröderna Niklas och Jonas Östman i spetsen satsar på obemannad bybutiksservice i Kaitsor. Enligt planerna startas verksamheten i november.

SLC - Biogaslattnad
Ändring föreslås i hållbarhetslagen om förnybara drivmedel

Regeringen föreslår en ändring av lagen om biodrivmedel, flytande biobränslen och biomassabränslen (hållbarhetslagen). Ändringen väntas medföra lindringar för biogasanläggningar med en effekt på mindre än 2 MW.

SLC - Marcs Gard01
Marcs gård i Överpurmo är årets matkulturstipendiat

Glad, varm och lycklig! Så beskriver Marina Bock känslan efter att Marthaförbundet har utsett det ekologiska biodlingsföretaget Marcs gård i Pedersöre till årets matkulturstipendiat 2023. Tänk att vi syns och uppskattas trots att vi ibland tror och tänker att vi jobbar i tysthet med vårt livsprojekt, sade Marina i tacktalet.