Saara Kupsala har valts till djurskyddsombud

Till uppdraget som djurskyddsombud vid Livsmedelsverket har utsetts doktorn i samhällsvetenskaper Saara Kupsala. Kupsala är doktor i samhällsvetenskaper och har i sin doktorsavhandling undersökt attityder och uppfattningar om produktionsdjur och gett ut flera publikationer om teman kring djurens välbefinnande.

SLC - Img 7792
Hästpasset i skick innan hästen ska på sommarbete

För att det ska vara möjligt att identifiera hästen och skriva in anteckningar om medicinsk behandling ska hästpasset alltid finnas på samma ställe som hästen. Åtgärder på grund av försummelse av lagen hänför sig alltid till hästhållaren, påminner Regionförvaltningsverket.

SLC - Honung1
Från utbrändhet till biodlare

Efter tider av utbrändhet ville Katarina Qvist ändra riktning i livet. Hon läste en artikel om en kvinnlig biodlare och då visste hon vad hon skulle göra. Idag är hon biodlare på heltid.

Holländska minkar avlivas efter misstanke om corona

Myndigheterna i Nederländerna har börjat avliva upp till 10.000 minkar i minst åtta farmer, som uppges bära på coronasmitta. Två personer som arbetar i minkfarmer har enligt myndigheterna infekterats.

Ansökan om coronafinansiering till företag som är kopplade till primärproduktionen fortsätter

Ansökan om temporära stöd till företag på landsbygden och jordbrukets primärproduktionsföretag fortsätter, även om tiden för ansökan om NTM-centralens coronafinansiering till andra företag gick ut måndag 8.6, meddelar Livsmedelsverket.

Lagringsstöd för skogsbär och skogssvamp får sökas

Lagringsstödet för skogsbär och skogssvamp 2019 får sökas, meddelar Livsmedelsverket.

Torvalds frågar EU-kommissionen om planering av åländska kustvatten

Måste den kommande åländska havsplanen behandla kustvattnet inom kommungränserna? Det frågar Europaparlamentariker Nils Torvalds (SFP/Renew) EU-kommissionen.

SLC - Img 6833
Cornelia och Närservice betjänar aktivt bygden

Mångsidigheten och mångkunnigheten är en förutsättning för företag på landsbygden och i skärgården. Det konceptet gäller för Jens Simons och Nicole Bonnet i Närpes som är företagare sedan 25 år tillbaka.

SLC - Palsf4
Pressad situation för Finlands pälsfarmare

Flera utmanande år – och sedan slog coronaviruskrisen till. Pälsnäringen befinner sig i en prekär situation. Halmstrået som många pälsdjursodlare nu hoppas kunna greppa är sommarens auktion. Situationen är mycket pressad, säger pälsfarmaren Tobias Andersson.

Nätfiske ska undvikas för att skydda flasknosdelfinerna

Jord- och skogsbruksministeriet och miljöministeriet rekommenderar att såväl kommersiella fiskare som fritidsfiskare undviker nätfiske i havsområden där det förekommer flasknosdelfiner. Djuren får inte heller störas.

SLC - Mathantverk Fm2020
Skärgårdens måltidsturism specialtema för FM i Mathantverk

Samkommunen Raseko Raision seudun koulutuskuntayhtymä ordnar i samarbete med Mathantverk i Finland rf tävlingen Mathantverk FM och en seminariehelhet på Rasekos campus i Reso 14-16.10. Tävlingen, som ordnas för femte gången, har i år specialtemat skärgårdens måltidsturism.

SLC - Exportstigen
Exportstigen klargör processen från idé till succé

Företag som funderar på export kan nu med hjälp av exportstigen reda ut vad som krävs för att ta sig ut på marknaden. Exportstigen som åskådliggör exportprocessen från idé till euro har tagits fram som samarbete mellan MTK och Aava&Bang inom RuoKasvu-projektet.

Senaste
Landsbygdens Folk E-TIDNING
Landsbygdens folk ONLINE tidning