SLC - Vitkind
Rekordersättning för skador orsakade av fridlysta arter 2022

Närings-, trafik- och miljöcentralerna betalade 2022 sammanlagt cirka 5,1 miljoner euro i ersättning för skador orsakade av fridlysta djur. En ny lag som trädde i kraft i februari ska göra det lättare att förebygga skador och söka ersättning, uppger Miljöministeriet.

Lättad övervakning av coronavirus hos pälsdjur

Övervakningen av coronaviruset hos hägnade minkar och mårdhundar ändras i början av april, uppger Livsmedelsverket. I fortsättningen skickar farmerna inte längre regelbundet döda djur till Livsmedelsverkets laboratorium för undersökning med tanke på coronaviruset.

SLC - Lapuankankurit Shakki Blanket Beige Yellow White And Usva Pillow Case Linen Yellow 0
Textildesignern Ida Korsström vill utveckla det lokala hantverket

Ida Korsström, 28, jobbar som textildesigner i Helsingfors. Korsströms hantverk fick uppmärksamhet redan då hon studerade sedan Lapuan Kankurit fått upp ögonen för en schackrutig filt hon designat som en del av sitt slutarbete.

SLC - Lapuan Kankurit Jaana Hjelt Finnsheep Wool
Lapuan Kankurit satsar på finsk fårull

Lapuan Kankurit är ett familjeföretag inom textilbranschen som grundades 1973 av Juha Hjelt, men har anor som går tillbaka till 1917 då Juhas farfar Juho Annala grundade en filttoffelfabrik i Lankilankoski i Lappo. Sedan 1999 har företaget drivits av Juhas son Esko tillsammans med frun Jaana. Produkterna har förändrats under åren, men de senaste två decennierna har ull och lin varit huvudprodukterna.

SLC - 20180227 Pht98775 Original
Förfalskad honung strömmar in i Europa

Honung är hälsosam, förutsatt att varan är äkta. Enligt EU-kommissionen har bedragare i hela världen upptäckt möjligheten att tjäna snabba pengar med förfalskad honung. Nästan hälften av alla honungsprover som EU-labbet har undersökt var falska.

SLC - Dsc08089
Vindbolag bygger energipark och testar matodling i havet

Vindkraftsbolaget OX2 Åland bygger en ny stor energipark kring Hellesby gård i Hammarland på Åland och ska tillsammans med två nystartade företag testa om havsbaserade vinkraftsmöllors fundament kan utnyttjas för odling av alger, tång och musslor som människoföda.

SLC - Biolan Biokuitulatos Ilmakuva
Biolan körde igång en ny biofiberanläggning i Eura

Det finländska företaget Biolan som tillverkar växtunderlag har öppnat en ny produktionsanläggning för biofiber. Med den nya anläggningen vill Biolan minska användningen av torv som råvara till växtunderlag. Motsvarande anläggningar finns inte någon annanstans i världen – istället för torv används bland annat vitmossa och träfiber som råvara.

SLC - Struktur Markus Sjoholm
Jordbrukets start- och investeringsstöd kan tillsvidare inte sökas av pälsfarmarna

Förordningen om jordbrukets strukturstöd bromsades tidigare i vår av en majoritet av regeringspartierna. Det är långt fråga om samma partier som redan länge velat avveckla pälsnäringen.

SLC - Img 7222
Riksdagskandidater stöder kommersialisering av säljakten

Ska sälprodukter få säljas? Inställningen till fiskodlingar? Hur tackla vargproblematiken? Tio österbottniska riksdagskandidater från olika partier fick ta ställning till olika skärgårds- och landsbygdsrelaterade frågor på en valdebatt i Karperö, Korsholm.

SLC - Pelzverbot Nerze 2 Acf3A40092
Efterfrågan på dansk päls möter inte förväntningarna

Förhoppningarna om en nystart för den danska pälsindustrin har åtminstone tillsvidare förbytts i besvikelse. Det finns ett överflöd av skinn i lager men efterfrågan på danska skinn är i svagaste laget. Marknaden är snedvriden.

Första minkarna anlände till Danmark

Covid gjorde tillfälligt slut på den danska minkfarmningen. Vid årsskiftet blev det igen tillåtet att driva minkfarmer i Danmark. Starten är rätt blygsam, då det ännu råder brist på djur. Därför importerar danskarna redan ett stort antal minkar från övriga Europa.

SLC - Lbvecka Evelina Selander
Landbygdsveckan blir ett stort arrangemang i Sverige i maj

Sveriges ordförandeskap i EU var på agendan under Landbygdsnätverkets svenskspråkiga nätverksmorgon den 22 februari. Landsbygdsveckan som arrangeras den 2-7 maj är ett stort arrangemang i Sverige i år.