Producentförbund bekymrade över om det finns resurser för landsbygdsutveckling i regionerna

Utskottet för näringspolitik och företagare för MTK-Häme, MTK-Uusimaa och MTK-Kaakkois-Suomi samt SLC Nyland är särskilt bekymrat över om det kommer att finnas tillräckligt med resurser för landsbygdsutveckling i regionerna under den nya programperioden 2021-2027.

SLC - Biogas2
Stigande oljepriser ökar intresset för biogas

Stigande olje- och gaspriser har fått igång diskussionen om biogas på allvar. I Österbotten har det redan skett mycket och mer är på gång. Nu bygger Vörå Biogas Ab en tankstation i Vörå och målet på sikt är att också producera gasen. Att jordbrukarna själva får en del av kakan är viktigt.

SLC - Alandturne1
Ålänningar på hållbarhetsturné i Österbotten

Representanter från olika åländska organisationer med hållbara lösningar på agendan gjorde ett tre dagar långt besök i Österbotten i början av mars. Kunskapsutbyte och spridande av inspiration var några centrala mål med landskapsrundan.

SLC - Img 2650
Gröna ministern protesterar mot växthusodlares vindmölla

Växthusodlaren Mikael Lundell vill bygga ett vindkraftverk, men utvecklingsminister Alfons Röblom har överklagat kommunens bygglov till Ålands förvaltningsdomstol.

SLC - Premium2
Oravais rökeri efterlyser marmorerat kokött

Kocken Michael Björklund efterlyser kött av mjölkkor som får växa till sig efter att de inte längre är i produktion. Caj Norrgård, vd för Oravais rökeri, välkomnar idén.

SLC - Premiuum1
Intressant idé – men många utmaningar med att producera premiumkött

Idén att producera premiumkött av pensionerade mjölkkor som fått äta upp sig är intressant. Men det står klart att det krävs ett avsevärt högre pris för ett dylikt kött.

Ny handbok för upphandling av ansvarsfulla mattjänster

En ny webbhandbok ger råd om hur man utvecklar ansvarsfulla, högkvalitativa och kravenliga mattjänster.

Åländsk utrotningsplan för varroa

Landskapsregeringen har nu godkänt en utrotningsplan för att Åland ska återfå sin status som den enda regionen inom Europeiska unionen som är fritt från bikvalstret Varroa destructor.

Arbetet med Österbottens landskapsplan har inletts

Österbottens förbund har påbörjat arbetet med Österbottens landskapsplan 2050. Planens program för deltagande och bedömning läggs fram 2-31.3.2022.

SLC - Dsc06456
Från krigets Ukraina till fredens Åland

I de åländska äppelodlingarna har det jobbat många tiotal ukrainare genom åren. Flera företag har nu lovat anställda som redan finns på Åland att de också får ta hit familjemedlemmar, släktingar och bekanta.

SLC - 24072015 Hd 42
Nytt initiativ för stor solcellspark på Åland

Den globala franska energijätten Neoen Renewables finländska dotterbolag har nu till Landskapets Fastighetsverk på Åland lämnat in en formell intresseanmälan om att arrendera närmare 50 hektar mark för att bygga en storskalig solcellspark på Åland.

Förnybar energi för företag på landsbygden

Mikroföretag och små företag som är verksamma på landsbygden kan nu ansöka om stöd för att täcka en tredjedel av kostnaderna för övergången till förnybar energi, meddelar Livsmedelsverket.