Närpes Grönsaker erbjuder virtuell upptäcktsresa

Närpes Grönsaker har lanserat en virtuell webbsida som tar med besökaren på grönsakernas resa från produktutveckling och odling till konsumenten.

PAF-pengar ska hjälpa skydda ejdrar mot örnen

Ekologiska odlarna på Åland och föreningen Ålandsfåret fick några tusenlappar var när landskapsregeringen fördelade totalt 600.000 euro för miljöverksamhet.

Ekologisk ylletröja på nya villkor

Den nya ekoförordningen gör det möjligt att ansöka om ekokontroll för kardad och okammad fårull.

SLC - 20220121 161801
”Joursystemet en utmaning på grund av underbemanning”

Att veterinäryrket är väldigt omväxlande både arbets- och miljömässigt till sin karaktär stimulerar och inspirerar Julia Rausk. I januari tillträdde Rausk som ny kommunalveterinär i Kristinestad. Mottagningen finns intill riksåttan i Tjöck.

SLC - 20220125 112412 1
Molpe Frys avslutar sin produktion i slutet av januari

Produktionen vid det anrika foderköket Molpe Frys upphör den 28 januari. På grund av en aktuell produktionsnivå som inte är ekonomiskt lönsam lägger det 58-åriga landsbygdsföretaget nu ner sin verksamhet.

SLC - 20220124 104804
Blomqvists Plantskola exporterar allt mer i västerled

Successivt har grannlandet i väster blivit den viktigaste marknaden för Blomqvists Plantskola. Lepplaxföretaget som förnyar sitt sortiment kontinuerligt har därtill haft fin medvind under de föregående coronaåren.

Nästan 180 bybutiker fick stöd

Livsmedelsverket har beviljat stöd till 174 bybutiker och fyra butiksbilar, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Fibershed1
Fibershed: Produktionen av lokala textilfibrer borde stärkas

Den ideella organisationen Fibershed som grundades i Kalifornien för drygt tio år sedan har i år nått Finland. Sedan våren har det pågått en förstudie på Juthbacka kulturcentrum i Nykarleby och nyligen ordnades en informell kick-off för det lokala nätverket Fibershed Finland. Målsättningen är att tillgången på inhemsk ull för garn och tyger ska öka och därför vill man skapa regionala och regenerativa plattformar och sociala nätverk.

Norrback: Viktig tilläggsfinansiering till fisket och 4H

Finansutskottet har godkänt sitt betänkande om nästa års statsbudget. Samtidigt har utskottet bestämt om fördelningen av de så kallade julklappspengarna, en extra budgetpott på cirka 40 miljoner euro som riktas till olika ändamål som anses viktiga.

SLC - Skordefestupplevelse21
Bolstaholm årets Skördefestupplevelse

Den åländska Skördefestens besökare har via sociala medier röstat fram Bolstaholms Gård i Geta till Årets Skördefestupplevelse.

Landsbygdsföretagen investerar i förnybar energi

Den tilläggsfinansiering som Finland fått inom ramen för EU:s återhämtningsmedel har sporrat företagen på landsbygden att investera i nya biogasanläggningar. Ansökan om återhämtningsmedel startade i oktober, och ungefär en tredjedel av den 26 miljoner euro stora potten har redan sökts, uppger Livsmedelsverket.

Den planerade vindkraftsparken i Lappträsk ser ut att inte bli av

Den planerade vindkraftsparken i sydöstra Lappträsk verkar inte bli av. Det här på grund av att Försvarsmakten nu gett ett negativt utlåtande. För de berörda markägarna betyder det att de blir utan potentiella arrendeinkomster.