Marcs Gard01
Honung är vår hjärtesak! Marc och Marina Bock var rörda, glada och tacksamma över det erkännande som matkulturstipendiet medför.
Landsbygdsnäringar

Marcs gård i Överpurmo
är årets matkulturstipendiat

Glad, varm och lycklig! Så beskriver Marina Bock känslan efter att Marthaförbundet har utsett det ekologiska biodlingsföretaget Marcs gård i Pedersöre till årets matkulturstipendiat 2023.
– Tänk att vi syns och uppskattas trots att vi ibland tror och tänker att vi jobbar i tysthet med vårt livsprojekt, sade Marina i tacktalet.

Det var i samband med att Finlands svenska Marthaförbund i måndags firade den finlandssvenska matkulturdagen på Aspegrens trädgård i Jakobstad, som Marc och Marina Bock fick äran att ta emot matkulturstipendiet på tusen euro för sin biodlingsverksamhet.

Temat för matkulturdagen i år var ”köksträdgården” och Marthaförbundet motiverar sitt val av matkulturstipendiat med att det på Bocks ekologiska bigård produceras ett mångsidigt och hållbart utbud av biodlingsprodukter.

Förbundet vill belysa vikten av biologisk mångfald och det oersättliga arbete som pollinerare står för. På Marcs gård behandlas bisamhällena varken med organiska syror eller kemiska ämnen, utan det är kvalitet och hållbarhet som genomsyrar verksamheten.

Marc Bock är också en av de tjugo personer som ingår i EU-kommissionens expertgrupp för bin, gruppen har bland annat fått i uppgift att hitta lösningar för att stoppa minskningen av antalet pollinerare.

Flyttade till Österbotten

Marc och Marina Bock påbörjade sin biodlingsverksamhet år 2001, efter att ha flyttat från Marcs hemland Luxemburg – där de hade bott i många år – till Överpurmo för att skapa sig ett liv i de trakter Marina kommer ifrån.

– Redan då sadlade Marc om från ingenjör till biodlare, berättar Marina. Själv tog jag mitt beslut för tre år sedan då jag fick examen som bagare/konditor och då lämnade arbetet inom äldreomsorgen bakom mig.

Bocks biodlingsföretag är ett genuint familjeföretag där Marc har huvudansvaret för biodlingen, parets dotter Larissa sköter sociala medier och hjälper till där det behövs.

Marcs Gard07
Den ekologiska honung som produceras på Marcs gård finns i många olika smaker och säljs över hela Österbotten.

Gården fungerar även som besöksgård och festplats och Bocks säger att folk är välkomna dit. Här finns en gårdsbutik och så bjuder de ibland in till café och ordnar öppet hus-dagar.

– Marcs Gård är vårt livsprojekt och det här är vår livsstil, säger Marina. Och vi ångrar inte en dag att vi lämnade Luxemburg och skapade Marcs Gård.

Produktutbudet är mångsidigt och Marcs gård värnar om att ha sina bikupor i skog eller områden med ekologiskt jordbruk för att inte utsätta sina bin för pesticider. Gården godkändes som ekologisk år 2020.

För att få en god balans mellan honung och smaksättare använder Marcs gård sig av livsmedelsgodkända eteriska oljor som inte ändrar honungens konsistens eller färg. Bland annat tillverkar de honung med smak av pepparmynta, eukalyptus, citron, apelsin och mango & lime samt en honungsprodukt med smak av havtorn. I den sistnämnda är det ekologisk havtornssaft som blandas i.

Bocks har även låtit testa sitt ekologiska bivax i Tyskland och fått utlåtande om att inga pesticider, läkemedel eller kemiska medel har hittats.

Marthas köksträdgård

Under festkvällen presenterade Sofia Grynngärds, som är hushållsrådgivare på Marthaförbundet, årets matkulturmagasin ”Marthas köksträdgård” som hon har skrivit och framställt i samarbete med Karin Lindroos.

Här kan man exempelvis läsa om planering, förkultivering och odling samt skörd, tillvaratagning och matlagning.

Oberoende av om man har en liten eller stor odling, på friland eller i krukor och pallkragar kan man här hitta fakta, tips och recept för att lyckas med odling och skörd.

Den finlandssvenska matkulturdagen instiftades på initiativ av Finlands svenska Marthaförbund och firas sedan 1992 den 9 oktober. Avsikten med dagen är att uppmärksamma och bevara de unika finlandssvenska mattraditionerna.