Regeringen föreslår en ändring av lagen om biodrivmedel, flytande biobränslen och biomassabränslen (hållbarhetslagen). Ändringen väntas medföra lindringar för biogasanläggningar med en effekt på mindre än 2 MW.
Syftet med lagändringen är att åtgärda den inkonsekvens som råder mellan hållbarhetslagen och lagen om punktskatt på elström och vissa bränslen (elskattelagen). Den föreslagna lagen avses träda i kraft den 1 januari 2024, uppger Arbets- och näringsministeriet.
I lagen fastställs hållbarhetskriterier för förnybara drivmedel. Tillämpningen av hållbarhetslagen grundar sig på de skyldigheter som ingår någon annanstans i lagstiftningen, såsom distributionsskyldighet, utsläppshandel och beskattning.
Biogas som används för uppvärmning och i arbetsmaskiner blev en punktskattepliktig produkt vid ingången av 2023. En förutsättning för skatteförmån för biogas som används för uppvärmning och i arbetsmaskiner är att biogasens hållbarhet påvisas.
Till hållbarhetslagen fogas en hänvisning till elskattelagen, så att också producenter av biogas som används för uppvärmning och i arbetsmaskiner kan påvisa hållbarheten hos den biogas som de producerar med ett hållbarhetssystem som godkänts av Energimyndigheten.
Med anledning av det motiverade yttrande som Europeiska kommissionen gett Finland föreslås det dessutom ändringar i bestämmelserna om avfall och restprodukter, biologisk mångfald samt minskning av växthusgasutsläpp.
Lindrigare hållbarhetskrav för mindre biogasanläggningar
Den föreslagna lagändringen ökar kostnaderna och den administrativa bördan för verksamhetsutövare enligt elskattelagen, eftersom de för beskattningen av biogas som används för uppvärmning och i arbetsmaskiner i fortsättningen ska ansöka om godkännande av hållbarhetssystemet hos Energimyndigheten.
Enligt förslaget behöver verksamhetsutövarna emellertid inte påvisa uppfyllandet av de kriterier som gäller minskning av växthusgasutsläpp och ursprung för de råvaror som använts, om biogas används för uppvärmning i en anläggning med en sammanlagd installerad tillförd effekt på mindre än 2 MW.
Kraven skulle således vara betydligt lindrigare än för större biogasanläggningar med en effekt på mer än 2 MW.
Godkännande av hållbarhetssystemet förutsätter att vissa kvalitativa kriterier uppfylls och därutöver att verksamhetsutövaren årligen lämnar en rapport om producerad och använd biogas.
Påvisandet av hållbarhet ger biogasaktörerna skatteförmåner. Skatteförmånen för biogas av klass T som används för uppvärmning och som har visats vara hållbar är årligen cirka 22.000 euro per gigawattimme jämfört med icke-hållbar biogas som används för uppvärmning.