Kan vattenmelon bli en ny specialgröda i Finland som en följd av det varmare klimatet? Gustav Hildén på Lill-Breds i Ingå vågade sig på att försöka – och lyckades över förväntan. Han skördade cirka 5.000 kilo meloner i fjol somras.


Oljehampa är en ovanlig odlingsgröda i Finland. En jordbrukare som ändå odlar den är Jan Stjernberg på Vessö i Borgå.

Höstvesbon Matias Rönnqvist nappade på nischen korianderodling år 2010 och han har för avsikt att försätta.

Ekobonden Nina Långstedt på släktgården Krämars i Ingå provade i fjol för första gången på att odla bovete. Hon ville hitta en ny gröda till växtföljden och öka på mångfalden.

Tillfälligt byte av mark med en mjölkgård är Johan Holmqvists knep för slippa odla lök och chipspotatis på samma skiften för ofta. Efter den rekordtorra sommarn gör han nu också en storsatsning för att kunna bevattna 44 hektar med näringsrikt lakvatten.

På Mattas gård i Sjundeå där Mats Lundqvist odlar spannmål och oljeväxter har ett försök med sparrisodling i liten skala fallit rätt väl ut. Nu funderar han och trädgårdsmästarsambon Lotta Malmström på att eventuellt utvidga odlingen i framtiden.

En nyhet inom den svenska äppelförädlingen är satsningen på must- och cideräpplen inom SLU Grogrund – Centrum för växtförädling av livsmedelsgrödor.
Regeringen har beslutat om nivåerna för lagringsstöd för trädgårdsprodukter 2018 i Södra Finland och om det slutliga nordliga stödet för mjölkproduktion i januari-december 2018.
Förhandlingarna om ett handelsavtal mellan EU och sydamerikanska Mercosur avancerar inte som planerat. En bidragande orsak är att länderna inom Mercosur har ändrat sina positioner i frågor som parterna redan har kommit överens om.
Fram till 30.6.2019 kan jordbrukare ansöka hos NTM-centralen om statsborgen för banklån som förbättrar gårdens likviditet, meddelar Livsmedelsverket.
SLC:s ungdomsombudsman Annika Öhberg jämför potatisbranschen i Finland med Storbritanniens.
HKScans aviserade prissänkningar kom på den sämsta tiden för bönderna, som är pressade ekonomiskt sedan tidigare. Slakteriet sänker priset på nötkött där vi nu är nere i en självförsörjning på bara tre fjärdedelar. Vad händer om produktionen sjunker ytterligare? Situationen blir allt annat än bättre av att S-gruppen gått ut med sänkta priser i dagligvaruhandeln på bland annat annat broiler och köttfärs. Det underlättar åtminstone inte böndernas behov av prishöjningar. Fastän HKScan har en speciellt pressad ekonomi måste man fråga sig hur det är ställt med hela slakteribranschens konkurrenskraft för tillfället. När utredningsman Reijo Karhinen talar om att man måste koncentrera sig mer på resultaten i euro i stället för producerade mängder, så gäller det inte bara bönderna.