Mg 7181
Thomas Blomqvist är nöjd med sitt eget resultat i riksdagsvalet med tanke på den hårda konkurrensen. Bland de utskott han upplever som intressanta, återfinns jord- och skogsbruksutskottet samt finansutskottet.
Jordbruk SLC

Thomas Blomqvist inleder sin fjärde period i riksdagen

Thomas Blomqvist, SLC:s fullmäktigeordförande och riksdagsledamot från SFP lyckades bli invald för en fjärde period i riksdagen. Han är mycket nöjd med sitt resultat med tanke på att konkurrensen var hård i Nylands valkrets.
– För mig personligen känns det jättebra, säger han. Jag gjorde ett bättre resultat, än jag hade räknat med. Jag hade gärna sett att mitt parti, SFP, hade hållit det fjärde mandatet i Nyland, men så gick det nu inte trots att vi fick hyfsat med röster.

 När det gäller landsbygden och SLC:s intressen anser Thomas Blomqvist att det är oerhört viktigt att det finns riksdagsledamöter som har förståelse för landsbygden.

– Det gäller naturligtvis också skärgården och basnäringarna jord- och skogsbruk samt fiskerinäringen, säger han.

I det sammanhanget påminner riksdagsledamoten om att SLC är väl representerat i den nya riksdagen med tre ledamöter i Svenska riksdagsgruppen.

– Sandra Bergkvist som invaldes i Egentliga Finland är en mycket bra ledamot med stor kännedom om skärgården. I Österbotten valdes Anders Norrback in, som också deltar aktivt i producentrörelsens arbete, närmast som ordförande för ÖSP:s fårproducentutskott. Samtidigt hade jag naturligtvis hoppats att Niclas Sjöskog hade klarat sig ända fram.

Fyra utskott känns intressanta

 På frågan om Thomas Blomqvist har några önskemål om utskottsposter, svarar han att han inte hunnit fundera på utskottsfördelningen.

– Vi måste först se inom riksdagsgruppen om vi är med i regeringen och i så fall bland annat hur ministerposterna fördelas. Det är klart att det finns några utskott, som känns intressantare än andra för mig, men jag vill inte utesluta något. Jag kunde nog tänka mig att vara medlem i finansutskottet samt jord- också skogsbruksutskottet. Två andra utskott som skulle kännas intressanta är utrikesutskottet och försvarsutskottet. Men jag kan inte vara med i alla fyra, det blir högst två.

Antti Rinne väntas bli regeringsbildare 

Thomas Blomqvist tar det för ganska givet att den socialdemokratiska partiordföranden Antti Rinne blir regeringsbildare. 

– Vi har sagt hela tiden i SFP att vi är intresserade av att vara med i regeringsförhandlingarna. Vi blir inte regeringsbildare men vi kan föra fram frågor som är viktiga för oss om vi blir tillfrågade, vilket jag både hoppas och tror att vi blir, säger Thomas Blomqvist. Det skulle vara viktigt att få vara med och påverka.

Läs också:

Mats Nylund tror på möjligheten att föra landsbygdspolitik i ny regering

Sjöskog nådde inte ända fram - men Norrback blev invald

”Jag ser fram emot att få vara med och påverka”