Jordbruk Landsbygdsnäringar

Genbanksboskap i norr
behöver nya uppfödare

Jord- och skogsbruksministeriet letar nu efter djuruppfödare som kan ta över uppfödningen av genbanksbokap i den norra delen av landet, närmare bestämt Kajanaland, Lappland och norra Österbotten.

Pelso fängelse ska läggas ned och flyttas från sin nuvarande plats i Pelsonsuo i Vaala kommun under slutet av 2022. Det betyder samtidigt att genbanksboskapen av nordfinsk ko samt fårraserna finsk lantras och Kajanalands grå som föds upp på fängelsets gård blir hemlösa.

Pelso fängelse har för närvarande avtal till 30 april 2020 om uppfödning av lantraser med NTM-centralen i norra Österbotten. I avtalet ingår 25 får av Kajanalands grå, 225 får av finsk lantras och 60 nordfinska kor. Avtalet eller avtalen kan överföras till den eller till dem som tar på sig ansvaret för uppfödningen, ifall avtalsvillkoren är uppfyllda.

Avsikten är att ett avtal om genbanksverksamheten ska gälla i minst tio år, men ministeriet meddelar att avtalen nog kan vara längre också.

De som tar över uppfödandet kan också söka om stöd för skyddande och bevarande av genresurser och om ersättning för djurens välmående, i fall de här stöden finns kvar under kommande stödperiod för den gemensamma jordbrukspolitiken och landsbygdsutvecklingsprogrammet. Pelso fängelse överlåter genbanksboskapen till den nya uppfödaren utan ersättning.

På basen av anmält intresse väljer ministeriet ut lämpliga uppfödare för närmare förhandlingar.