Salic 1111
En australiensisk jättefarm på 200.000 hektar har köpts upp av saudiarabiska investerare som fick 40.000 marinofår på köpet. FOTO: Salic
Jordbruk Globalt

Jättefarm i Australien
såldes till arabisk köpare

Arabiska investerare har köpt en 200.000 hektar stor farm i västra Australien. Den statliga myndigheten för utlandsinvesteringar gav senaste vecka grönt ljus för transaktionen. På köpet får den nya ägaren 40.000 marinofår.

Farmen Baladije i Western Australia såldes av ägarna John och Julie Nicoletti för omräknat 40 miljoner euro. Köpare är Saudi Agricultural and Livestock Investment Company (Salic) i Saudiarabien.

Säljaren John Nicoletti har fått kritik för sin försäljning till den saudiarabiska investeringsfonden, men Nicoletti understryker att allt har gått rätt till. Ingen inhemsk köpare var redo att slå till.

Australiens myndighet för utlandsinvesteringar FIRB har godkänt köpet. Enligt Salics chef för utlandsinvesteringar William England ska gruppen följa upp Nicolettis verksamhet och focusera driften på hållbarhet, lönsamhet och miljöansvar.

Den nya ägaren har lovat att driva gården enligt Nicolettis principer, som bygger på lokala medarbetare och lokala produktionsinsatser. I köpet ingår 40.000 marinofår som också ska skötas som tidigare.

Gården är Salic-gruppens första förvärv i Australien och samtidigt den första investeringen i fårskötsel. Företaget ska drivas av det helägda dotterbolaget Salic Australia. Gruppen har ytterligare köpt sex parceller på sammanlagt 20.000 hektar som ska fogas till egendomen.

Salic ägs av en saudisk fond som investerar i jordbruksprojekt, boskap och råvaror för matproduktion. Salic köpte under fjolåret det ukrainska livsmedelsföretaget Mriya Agro Holding och äger bland annat 33 procent av den brasilianska köttkoncernen Minerva.

Den 65-åriga John Nicoletti uppger till australiensiska ABC News att han är lättad över försäljningen. Han går inte i pension, utan fortsätter som konsult för Salic och hoppas dessutom få mer tid över för jobbet som försäljare av John Deere-maskiner.