Sandra Bergqvist
Nyinvalda riksdagsledamoten Sandra Bergqvist (SFP) ser fram emot att få representera Egentliga Finland i den nya riksdagen.
Jordbruk SLC

”Jag ser fram emot att få
vara med och påverka”

Sandra Bergqvist, 39, nyinvald SFP-riksdagsledamot från Egentliga Finland och en av SFP:s tre viceordförande, ser fram emot att bli en del av den svenska riksdagsgruppen och att få vara med och påverka på hög nivå.
– Det är klart att man hoppas, men inte hade jag planerat vardagen efter riksdagsvalet, säger Bergqvist som har tre barn under skolåldern. Mammaledigheten från jobbet som teamledare på Kommunförbundet tar slut precis lämpligt samtidigt som jobbet i riksdagen börjar.

Bergqvist, som är hemma från Kirjais i Nagu, driver hemgården där tillsammans med sina syskon.

– Tidigare födde vi upp nötdjur, och jag är född och uppvuxen med ladugården full av kalvar och kor, men idag har vi inte längre djur utan odlar bland annat maltkorn och bondböna.

Sandras familj flyttade faktiskt permanent till Nagu för ett år sedan när yngsta barnet föddes, men nu gäller det att packa ihop familjen igen, eftersom vardagen kommer att finnas i Helsingfors. 

– Vi får göra som många andra, och komma hem till Kirjais under veckoslut och lov.

Bergqvist har en lång erfarenhet av politiken och ställde upp i kommunalvalet för första gången 2004 i dåvarande Nagu kommun. Efter kommunsammanslagningen valdes hon som 28-åring till stadsstyrelseordförande i den nya kommunen Väståboland, i dag Pargas. 

– Jag ställde upp där också i valet 2012 och valdes i samband med det till fullmäktigeordförande, men hann bara ha den rollen under ett möte, eftersom jag fick jobb på Kommunförbundet i Helsingfors och flyttade följande år.

Lång politisk erfarenhet

SFP i Egentliga Finland gjorde ett utmärkt riksdagsval och säkrade därmed mandatet med sammanlagt 15.234 röster och 2.981 personliga röster för Bergqvist.

– Jag ser fram emot att få vara med och påverka på högsta nivå, det ska bli spännande. Jag är jätteglad att så många gett förtroende för mig att få göra det, säger Bergqvist som känner alla i svenska riksdagsgruppen sedan tidigare.

Bergqvist har länge varit engagerad också i partipolitiken och har bland annat varit kretsordförande för SFP Egentliga Finland. Hon valdes till SFP:s viceordförande sommaren 2017 tillsammans med Anders Adlercreutz och Silja Borgarsdottir-Sandelin.

De områden Bergqvist lyft upp under sin kampanj är familjen, vården, utbildningen, landsbygden & skärgården och miljön. 

– Ett av de teman som måste lyftas upp är en större förståelse för jordbrukarnas vardag i Finland. Det är otroligt viktigt att vi värnar om vår inhemska livsmedelsproduktion. Jag vill betona vikten av inhemsk mat och att det inte är farligt att äta inhemskt kött, understryker Bergqvist. 

Som lantbruksföretagare betonar hon också den ekonomiska biten av jordbruket. 

– Vi måste skapa ett sådant system och stödsystem som sporrar till nytänkande och innovationer, men som ändå ger ekonomisk stabilitet så att man vågar satsa på sitt yrke. Orket och det mentala hänger ihop. Att hela tiden ha ett orosmoln hängande över huvudet är mentalt påfrestande.

Transporterna en utmaning i skärgården

Då det kommer till skärgården konstaterar Bergqvist att odlingsarealerna i regel är små, vilket har sina utmaningar. Därtill kommer höga transportkostnader. 

– Tyvärr sätts det ofta på ett skärgårdstillägg då något fraktas ut till skärgården – men inga tillägg när något fraktas från skärgården till fastlandet. Det här är en stor utmaning.

Den omdebatterade och shockhöjda fastighetsskatten som drabbar ytterskärgården i Åboland hårt är en annan sak som SFP enligt Bergqvist kommer att ta itu med så fort riksdagsarbetet inleds. 

– Vi lyfte upp det här med Mats Nylund på ett seminarium nyligen. I korthet handlar det om väldigt höga värderingar på fastigheterna, där bland annat strand värderats högt trots att där kanske inte finns ett enda träd, och inte heller byggrätt. Men det finns ju inget marknadsekonomiskt värde utan byggrätt; ingen köper en sådan holme.

Enligt Bergqvist har lagen om värdering av fastigheter tolkats på ett felaktigt sätt då omkring 1.000 markägare i yttre skärgården har fått en höjning av fastighetsskatten på upp till 15.000 procent. 

– Det betyder att om man tidigare betalat några tior så handlar det nu om några tusenlappar. Jag känner till ett fall där man fått en räkning på 14.000 euro för områden som dessutom till stor del hör till Natura 2000-programmet. Det här är helt oskäligt och vi anser att man på Skatteförvaltningen bör inse att man måste ta timeout och gå igenom det hela på nytt. 

Hoppfull till regeringsmedverkan

Då det gäller regeringsbildningen misstänker Sandra Bergqvist att det kan bli knepigt, men hon tror också att det finns samförstånd om att det nu skulle gälla att försöka skapa något konkret.

– Jag tror att alla inser att allas önskemål inte kan tillgodoses, och det kräver både kompromissvilja och diplomati. Den senaste regeringsperioden visade hur fel det kan gå när man binder upp sig för hårt för någon sak. Jag tror inte att någon vill ha den konstellationen igen, med två heliga kossor. Vi behöver mer pragmatiska lösningar och jag hoppas att alla partier som på allvar vill sitta med i regeringen inser det här.

Bergqvist är förhoppningsfull då det gäller SFP:s chanser att ingå i regeringen.

– SFP är känt för att vara ett balanserande, konstruktivt parti som tar regeringsarbetet på fullaste allvar och jag hoppas att regeringssonderaren ser ett mervärde i det.

Läs också

Thomas Blomqvist inleder sin fjärde period i riksdagen

Sjöskog nådde inte ända fram - men Norrback blev invald

Mats Nylund tror på möjligheten att föra landsbygdspolitik i ny regering