SLC - Frankrike 2
Ekomarknaden växer kraftigt i Frankrike

Den franska ekosektorn växer kraftigt. Olika matskandaler och rädsla för GMO har påverkat de franska konsumenterna och fått många att ändra sina vanor och äta allt mer ekologiskt.

SLC - Anna Lemstrom
D-vitaminisering av ekomjölken har ökat konsumtionen

Sedan hösten 2016 har det i Finland varit obligatoriskt att tillsätta D-vitamin i fettfri, homogeniserad mjölk. Anna Lemström, överinspektör på Jord- och skogsbruksministeriet, är nöjd över att förordningen om D-vitamin i ekomjölk har lett till en ökad konsumtion.

SLC - Sarling
Ekosektorn växer långsamt, ständig risk för överutbud

Efterfrågan på ekologiska produkter växer sakta men säkert och Ålands Trädgårdshall ÅTH:s verkställande direktör Tord Sarling betonar vikten av noggrann planering innan man satsar i större skala.

SLC - Bondenyttan
Kommentaren: Ekologisk intensifiering!

Ekologiskt lantbruk betraktar sig som ett alternativt odlingssätt och kan således uppfattas som en kritik av det bestående konventionella lantbruket. Å andra sidan måste ekologiskt lantbruk finna sig i att dess relevans ifrågasätts. Om sedan Besserwisserei möter intolerans, så är det upplagt för strid, konstaterar Paul Riesinger, agronomie- och forstdoktor, lektor i växtodling vid Skuffis/Yrkeshögskolan Novia i Raseborg.

SLC - Ekosorter 1
NSL och Projekt EkoNu!s ekologiska sortförsök 2018

Nylands Svenska Lantbrukssällskap (NSL) började i samarbete med Projekt EkoNu! ekologiska sortförsöken i havre, korn och vårvete sommaren 2012. Sedan dess har samarbetet fortgått och i fjol såddes sortförsöken för sjunde året i rad.

SLC - Ekopotatis 2 A
Ekopotatis i andra generationen

Niklas Isaksson fortsätter i pappa Christers fotspår med ekologisk potatis som huvudprodukt. Han tog över Mörkby Vestergård på Ålö i Pargas i fjol.

SLC - Ekoprodd2
Johannes gillar den ekologiska utmaningen

Han har alltid haft ett stort intresse för växtodling. Det ekologiska tankesättet har också funnits där och fördjupades under studietiden. Den 1 maj blir Johannes Nylund ekologisk jordbrukare på riktigt när det andra omläggningsåret avslutas.

SLC - Biogas 4
Ekovallen blir biogas

Den agroekologiska symbiosen i Palopuro, Hyvinge, tog ett stort kliv framåt, när biogasanläggningen togs i bruk.

SLC - Bt Agro 1
Kraftigt uppsving för försäljningen av ekomaskiner

Maximalt kunde en tredjedel av den finländska jordbrukarkåren odla ekologiskt i framtiden, tror Boris Lindgård på BT Agro.

SLC - Tuomas Mattila
Ekologisk odling utan plöjning – dröm eller verklighet?

Kan man odla ekologiskt utan att plöja? Den frågan gick till jordbrukaren och forskaren Tuomas Mattila från Lojo.

SLC - Rukwied
Tyska bondebasen Joachim Rukwied beklagar nationalism och handelshinder

Ordföranden för det tyska bondeförbundet DBV Joachim Rukwied uttryckte sin oro för nationalism i sitt tal på öppningsfesten inför Grüne Woche nyligen. – I internationell politik har vissa regeringar åter gått in för att främja nationalism istället för multilateralt samarbete, sade den tyske bondeordföranden.

Polska köttet har också sålts till Sverige

Kött från det polska slakteri som misstänks sälja kött från sjuka djur har även sålts till företag i Sverige, meddelar svenska Livsmedelsverket.