SLC - Img 20190508 115911
BvL-foderblandarvagn med halmblåsare nyhet på finländska marknaden

En effektiv fläktdriven halmblåsare är en speciell finess på en nylanserad modell av den tysktillverkade foderblandarvagnen BvL. Hittills har tre exemplar sålts i Finland, säger Pauli Virkkula på Rovaniemföretaget Vade.

SLC - Stodwebb
Nationellt stöd till södra Finland fortfarande viktigt

Ekonomiskt sett är det nationella stödet till svin- och fjäderfä samt växthusodling och lagring av grönsaker mycket viktigt. Det säger en grupp forskare från naturresursinstitutet LUKE. Forskarna har utarbetat en utvärdering av läget för stödet, känt som 141-stödet enligt artikel 141 i Finlands anslutningsavtal till EU. Utvärderingen har gjorts på EU-kommissionens begäran och gäller perioden 2011-2017.

SLC - Usa
Nya miljardstöd till USA-producenter

Trump-administrationens handelstvist med Kina fortsätter att sätta press på USA-farmarna. Jordbruksminister Sonny Perdue lovade förra veckan ett nytt stödpaket på 16 miljarder dollar för att kompensera jordbrukets problem.

EU inför nya regler för CE-märkt gödsel

SLC - Antti Rinne Liggande
Nu hoppas Antti Rinne på regeringsprogram under fredagen

Regeringssonderaren Antti Rinne, Sdp, hyser stora förhoppningar om att de fem förhandlande partierna ska vara överens om ett regeringsprogram ännu under fredagens gång. Skattefrågorna är man redan nu principiellt överens om och under torsdagen ska finansministeriets tjänstemän granska de skattepolitiska linjedragningarna. Själva regeringsförhandlingarna återupptas fredag morgon.

SLC - Rinne 2
Regeringsförhandlarna eniga om de ekonomiska ramarna

Tongångarna var mer optimistiska än på länge tisdag morgon den här veckan då regeringssonderaren Antti Rinne, sdp, träffade journalisterna i Ständerhusets aula. Sent måndag kväll hade partiordförandena enats om de ekonomiska ramarna, varpå de övriga arbetsgrupperna kunde fortsätta sitt arbete under tisdagen. – De har tid på sig till i kväll, sade Antti Rinne tisdag morgon.

Grym missväxt i Italien

Hälften av alla körsbär har försvunnit från årets skörd för de italienska bönderna. Nu riskerar de att förlora stora delar av även foderskörden. Enligt bondeförbunden är skadorna efter den senaste månadens regniga väder uppe i minst 50 miljoner euro, men kommer troligen att bli betydligt större. Vintern var ovanligt torr och för bara ett par månader sedan var risken för vattenbrist stor. Sedan ändrades vädret och under dessa månader har det regnat så kraftigt över hela Italien att bönderna inte kunnat vare sig så eller skörda. Många hagelskurar har även förstört frukt och grönsaker.

SLC - Apis Mellifera Mellifera 06
NordGen lanserar ny plan för att rädda det nordiska biet

NordGen har gett ut en uppdaterad bevarandeplan för det nordiska biet. Målet med planen är att, tillsammans med biodlarföreningar i de olika nordiska länderna, rädda biet från utrotning.

SLC - Edeka Bananenreiferei Borna
EU ska klarlägga prisbildningen på mat

EU-initiativet mot ojusta affärsmetoder inom livsmedelskedjan ska följas upp med en granskning av prisbildningen. Hur höga är marginalerna i kedjan från producent till konsument? Kommissionen ska utreda frågan med hjälp av medlemsländerna.

SLC - Luke Semi
Kostförändring kan minska koldioxidutsläpp – och öka import

Genom att justera kostvanorna inom gränsen för rådande näringsrekommendationer kunde koldioxidustläppen från matkonsumtionen sänkas med 40 procent, visar en studie jord av Naturresursinstitutet Luke och Finlands miljöcentral Syke. Det kräver däremot mera import och stora omställningar för det finländska jordbruket.

SLC - Dsc09362
Kalas när 4H inviger fina hönshuset

I samband med landsbygdsjippot Åland Grönskars invigningskalas vid Ålands Landsbygdscentrum på fredagskvällen inviger Ålands 4H-distrikt sitt splitternya hönshus.

SLC - Floating 1
Mjölkkor gick till sjöss i Rotterdam

Världens första flytande ladugård har tagits i bruk i Nederländerna. Ett drygt 30-tal kor får plats i anläggningen, som står på en stor ponton i Rotterdams hamn. Målet är att flytta matproduktionen närmare stadsborna.