Faba höll nyligen fullmäktigeval. En av de som återvaldes för en ny fyraårsperiod är Mikael Lasén från Pedersöre. I takt med att producenterna blir färre kommer andelslagets verksamhet att förändras i framtiden, säger han.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle

Den globala mejeribranschen efterlyser en snabb lösning på WTO-krisen. Mejeriorganisationerna i EU, Nya Zeeland, Australien och Argentina understryker att det nuvarande handelssystemet är nödvändigt för att upprätthålla handeln.

USA-regeringen har avvisat alla försök att avvärja sin blockad mot WTO:s appellationssystem. Därmed lamslås förlikningen i internationella handelstvister, som hör till WTO:s huvuduppgifter. EU vill i så fall skapa ett tillfälligt organ.

På Luciadagen i dag den 13 december har Ålands Producentförbunds medlemmar chansen att träffa sin nya verkställande direktör Sue Holmström på förbundets höststämma i Mariehamn.

Efterfrågan på vallmaskiner är stor globalt. Den tyska maskintillverkaren Krone gjorde sitt bästa år någonsin i senaste bokslut som slutade 31 juli. Den viktiga läglighetseffekten samt ett stigande mjölkpris tror de är anledningen.

Fallet med gården Saras marker i Käinby i Vanda, som staden nu tvångsinlöser till råmarkspris efter en mångårig tvist, upprör känslorna hos ägarsläkten Sarin i vars släkts ägo marken har varit i mer än 300 år. Både MTK och SLC har stött ägarna under hela processen och fallet har också fått uppmärksamhet i medierna. – Det här är en central markägarfråga som gäller alla medlemmar i MTK och SLC, säger Lauri Seppänen, en av dödsboets representanter och make till en av släktgårdens tre ägare.
Pirjo Siiskonen är ny ordförande för Landsbygdens Stödpersonsnätverk.
Det nationella stödpaketet för 2020 undertecknades onsdag kväll kort före LF:s deadline.
I förra veckans LF uttrycker ordföranden för SLC:s slaktdjursutskott sitt bekymmer över köttgårdarnas dåliga lönsamhet. Man kan inte annat än förundra sig storligen över varför situationen är som den är. Det gäller nötgårdarna där produktionen minskat men även svingårdarna, trots att exporten från EU till Kina och övriga Asien går på högvarv. Producenterna i de exportaggressiva EU-länderna producerar och levererar allt vad de hinner.

Rågskörden hösten 2019 var den största på nästan trettio år. Dessvärre kommer 2020 inte att vara ett nytt rekordår, eftersom såddarealen för råg minskade med en tredjedel jämfört med ifjol. Med genomsnittliga skördenivåer räcker nästa rågskörd till för att täcka 70 procent av årsförbrukningen och en utmärkt skörd kan eventuellt räcka till för hela förbrukningen, uppger Naturresursinstitutet.
Priset på griskött har nått nya rekordnivåer i Kina. Partipriset har stigit med 168 procent på ett år.

De globala livsmedelspriserna steg i november till sin högsta nivå sedan september 2017. Mest steg kött och växtoljor, men också sockerpriset började röra sig uppåt.