Afrikansk svinpest nu också i Hongkong

Den afrikanska svinpesten förekommer redan i alla kinesiska provinser. Nu har också den administrativa regionen Hongkong drabbats.

EU begränsar användningen av industriellt framställda transfetter

En ny EU-förordning begränsar användningen av transfettsyror, det vill säga delvis härdat fett, i livsmedel, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Bc15E3Bd 8D8C 4627 9427 52115F305A37
Ekologiska djurgårdar gagnar fåglar som häckar i jordbruksmiljö

En ny finländsk studie vid Helsingfors universitet visar att den enda jordbruksstödformen som får fågelbestånden att växa är stöd till ekologiska djurgårdar.

Blått ljus mot mikrober

Berner Oy har gjort ett distributionsavtal med finländska LED Tailor Innova7ion, som tillverkar lampor och belysningssystem med blått ljus som har en mikrobdödande och luftrenande verkan.

Förfruktsvärden från satellitmaterial till stöd för mångfalden

I en färsk finländsk studie har man utvecklat en metod för att för att få fram jordbrukets förfruktsvärden med hjälp av satellitmaterial.

SLC - Kuva 1  Herrgardstulpan Kemionsaarelta  Sirkka Juhanoja Luke
Sällsynta blommor och grönsaker bevaras i nya klonarkiv

Naturresursinstitutet har inrättat två nya klonarkiv för ursprungsväxter. Konstnärshemmet Casa Haartman i Nådendal har en samling gamla lökblommor och Åbo Museicentral har på Kurala Bybacke en samling med gamla sorter av rabarber, pepparrot och potatislök.

SLC - Img 5153
Marcus kombinerar spannmålsodling och skogsbruk med dräneringsplanering

En osäkerhet råder inom landsbygdsnäringarna med det svåra ekonomiska läget och svåra odlingssäsonger. En ny ung landsbygdsföretagare som trotsar osäkerheten är Marcus Gjäls.

SLC - Nng4
Produktionen i full gång vid Närpes Grönsaker

Tomatpriserna har legat på en hög och stabil nivå sedan mitten av januari. Gurkan skapar däremot huvudbry för andelslaget Närpes Grönsaker, som har byggt ut och lanserar fyra nya produkter i år.

SLC - Danish Crown Pakkeri
FAO:s matprisindex klättrar vidare uppåt

De globala matpriserna fortsätter att stiga – åtminstone i medeltal. Enligt FN-organisationen FAO steg matprisindexet i april till sin högsta nivå sedan tio månader.

SLC - R0 280 5472 3369 W1200 H678 Fmax
Ny teknologi håller mjölken färsk i 60 dygn

Ett företag i Australien har utvecklat och patenterat en metod för behandling av färskmjölk som förlänger hållbarheten till 60 dygn eller mer. Metoden beskrivs som den största innovationen i branschen sedan pastöriseringen på 1860-talet.

Första producentorganisationen inom äggsektorn godkänd

Kieku Oy har godkänts som producentorganisation. Kieku Oy är Finlands första producentorganisation inom äggsektorn.

Åland satsar på experthjälp för nya våtmarker

Ålands landskapsregering satsar 20.000 euro för att till slutet av augusti 2020 anlita Peter Feuerbach från företaget Wetlands International AB i Sverige som konsult för våtmarker samt andra vatten- och miljöförbättrande åtgärder på Åland.