Foto 130924 01 Ag Getreide Entladung Frachtschiff Generated
Efterfrågan på vete har ökat och bidrar globalt till högre priser. FOTO: BayWa
Jordbruk Globalt Marknad

Matpriserna sköt i höjden
med 11 procent under 2019

FAO:s globala matprisindex har stigit med 11,3 procent sedan januari 2019. Enligt FN:s jordbruks- och matorganisation steg indexet i januari 2020 för den fjärde månaden i följd. På månadsbasis steg prisindexet med 0,7 procent från december 2019.

Under januari månad steg världsmarknadspriserna på oljor och socker mest, men också spannmål och mejeriprodukter blev dyrare. Ett undantag var kött, som blev kännbart billigare men detta räckte inte till för att dämpa prisindexet.

FAO:s spannmålsindex steg i januari med 2,9 procent och nådde därmed det högsta värdet sedan maj 2018. I januari steg priset på alla viktiga spannmålsslag. Mest steg priset på vete.

Efterfrågan på vete har ökat i många länder, noterar FAO. Den uppåtgående trenden beror delvis på den franska hamnstrejken, som har försvårat exporten. Ryktet om en eventuell exportkvot i Ryssland efter den 30 juni 2020 bidrar också till prisspekulationer.

Exportpriserna på majs har likaså stigit tydligt. Enligt FAO var handeln livlig i januari. Utsikterna inför ett knappare säsongbetonat utbud i exportländerna på det södra halvklotet bidrar dessutom till högre priser.

Större efterfrågan på mejeriprodukter

Mjölkprisindexet steg i januari med 0,9 procent och ligger därmed hela 10,2 procent över motsvarande värde för ett år sedan. I januari steg priserna på smör, ost och skummjölkspulver på grund av en stark efterfrågan på importvara i EU och Oceanien.

Den begränsade lagersituationen bidrar likaså till en hög prisnivå. I Oceanien har den säsongmässigt dämpade produktionen också stärkt priset. Noteringen för helmjölkspulver sjönk däremot något under månadens första två veckor på grund av en lägre efterfrågan.

Prisindexet för socker steg i januari med 5,5 procent till den högsta noteringen sedan december 2017. Sockerpriset har stigit under fyra månader i följd. Därmed förefaller den sjunkande trenden definitivt att ha brutits.

Prisuppgången föranleddes enligt FAO av nya prognoser som tyder på en 17-procentig nedgång i Indiens sockerproduktion. I Brasiliens viktigaste region faller produktionen med 66 procent medan den mexikanska skörden kan minska med 25 procent.

Ett fallande oljepris och den fortsatta försvagningen av Brasiliens valuta gentemot US-dollarn har i alla fall begränsat det internationella sockerprisets fortsatta uppgång, fastställer FAO:s ekonomer.

Kinesiska köttlager dämpar prisutvecklingen

Det globala köttprisindexet backade med 4,0 procentenheter under januari månad. Därmed stoppades den elva månader långa prisstegringen på världsmarknaden. Köttpriset ligger fortfarande i medeltal 14 procent över nivån i januari 2019, anmärker FAO.

Priserna föll genomgående inom alla köttkategorier. Mest sjönk priset på lammkött, före nöt-, gris- och fågelkött. En bidragande orsak är att efterfrågan på kött nu har minskat i Kina och Fjärran Östern.

Länderna har genomfört stora anskaffningar av importvara under slutet av 2019. Därmed har handeln och exportpriserna bromsats upp av växande lager som består av både gris- och nötkött.

Indexet för växtoljor steg i januari med hela 7,0 procent till den högsta nivån sedan tre år. Det internationella priserna på palmolja steg för den sjätte månaden i följd. Prognoserna tyder på en knappare produktion och en fortsatt hög efterfrågan på biodiesel.

Priserna på soja- och solrosolja har också stigit. Den globala efterfrågan fortsätter att öka medan tillgången på exportvara är lägre än väntat. Samtidigt steg noteringarna på rapsolja till den högsta nivån sedan 2014.

Enligt FAO har det globala utbudet fortsatt att krympa. Å andra sidan började växtoljepriserna försvagas från och med mitten av januari. Detta torde bero på handelsavtalet mellan USA och Kina och en växande oro för coronavirus.