Jordbruk EU Marknad

Franska vinodlare kräver
Airbus på tullkompensation

Handelskriget mellan EU och USA om subventionerna till Airbus har blivit en katastrof för franska vinexportörer. På grund av USA-tullarna på 25 procent har de förlorat nästan hälften av sin USA-försäljning. Nu kräver de kompensation av franska staten och Airbus.

Tullarna är ett svar på de subventioner som EU betalar för att stöda flygplanstillverkaren Airbus. Ett WTO-utslag har fastställt att USA årligen får belägga europeiska produkter med strafftullar till ett värde av 7,5 miljarder dollar, drygt 6,8 miljarder euro.

De franska myndigheterna meddelande nyligen att landets export av viner till USA har rasat med 44 procent från oktober till november. Vinexportörernas intresseorganisation beräknar förlusten till 300 miljoner euro.

Enligt nyhetsbyrån AFP kräver exportörerna kompensation för det kompletta beloppet av den franska staten och Airbus. Det är oklart om kravet på Airbus gäller direkta ersättningar eller bara stöd för själva skadeståndsproceduren.

Vinodlarna efterlyser en dialog med Airbus. Den franska staten är inte intresserad att betala och hänvisar i stället till EU-kassan. Tullarna drabbar också vinodlare i bland annat Tyskland, Italien och Spanien.

Många tyska vinodlare längs Mosel exporterar 80 procent av sin produktionen till USA. Om tullsatsen stiger ytterligare kan de tvingas stänga. Enligt USA-regeringen ska importörerna av EU-livsmedel betala en 25-procentig tull på griskött, ost, yoghurt, smör, oliver och vin.

En lång rad EU-parlamentariker har förespråkat kompensation till europeiska producenter för bortfallet av exporten till USA med anledning av strafftullarna. Motiveringen är att producenterna oförskyllt drabbas av sanktionerna.

Nu måste EU:s jordbruksproducenter sleva i sig soppan, noterade parlamentarikerna under en debatt i början av december. De anser att EU-kommissionen ska ta sina jordbruksproducenter i försvar, såsom fallet tidigare har varit med bilindustrin.