SLC - Apis Mellifera Mellifera 06
NordGen lanserar ny plan för att rädda det nordiska biet

NordGen har gett ut en uppdaterad bevarandeplan för det nordiska biet. Målet med planen är att, tillsammans med biodlarföreningar i de olika nordiska länderna, rädda biet från utrotning.

SLC - Edeka Bananenreiferei Borna
EU ska klarlägga prisbildningen på mat

EU-initiativet mot ojusta affärsmetoder inom livsmedelskedjan ska följas upp med en granskning av prisbildningen. Hur höga är marginalerna i kedjan från producent till konsument? Kommissionen ska utreda frågan med hjälp av medlemsländerna.

SLC - Luke Semi
Kostförändring kan minska koldioxidutsläpp – och öka import

Genom att justera kostvanorna inom gränsen för rådande näringsrekommendationer kunde koldioxidustläppen från matkonsumtionen sänkas med 40 procent, visar en studie jord av Naturresursinstitutet Luke och Finlands miljöcentral Syke. Det kräver däremot mera import och stora omställningar för det finländska jordbruket.

SLC - Dsc09362
Kalas när 4H inviger fina hönshuset

I samband med landsbygdsjippot Åland Grönskars invigningskalas vid Ålands Landsbygdscentrum på fredagskvällen inviger Ålands 4H-distrikt sitt splitternya hönshus.

SLC - Floating 1
Mjölkkor gick till sjöss i Rotterdam

Världens första flytande ladugård har tagits i bruk i Nederländerna. Ett drygt 30-tal kor får plats i anläggningen, som står på en stor ponton i Rotterdams hamn. Målet är att flytta matproduktionen närmare stadsborna.

SLC - Integr2
Ny tjänst ska förbättra integreringen av arbetskraftsinvandrare i Närpes

Integreringen av vietnamesiska arbetskraftsinvandrare kommer att förbättras mycket i Närpes. Det efter att staden inrättat en ny tjänst som samhälls- och hälsokommunikatör. Från och med maj ger Luu Dieu Thuy information om det finska samhället på bland annat vietnamesiska.

SLC - 35495055850 436A99C858 O
Britterna låter inte USA diktera kvaliteten på maten

Den brittiska regeringen kommer inte att acceptera import av varken klorkyckling eller hormonkött från USA. Det försäkrade miljö- och jordbruksministern Michael Gove under en utfrågning denna vecka inför det skotska parlamentets jordbruksutskott.

SLC - Pressinfo7
Ålandsmejeriet höjer sin miljöprofil

Ålandsmejeriet ÅCA lanserar nya produkter och miljövänligare förpackningar som har fått ett mer enhetligt utseende.

SLC - Img 6422
Maximihalterna för vissa verksamma substanser ändras

I början av veckan informerade säkerhets- och kemikalieverket Tukes om aktualiteter inom dess verksamhetsområde. EU-kommissionen har precis fattat beslut om maximihalterna av rester av vissa verksamma substanser (MRL) i växtskyddsmedel. Ändringarna i bestämmelserna gäller maximihalterna av de verksamma ämnena acetamiprid, iprodion och pikoxistrobin och träder i kraft i EU under sensommaren 2019.

Tukes och Tullen intensifierar övervakningen av olagliga växtskyddsmedel

De olagliga växtskyddsmedlen tar över en allt större del av marknaden. Enligt säkerhets- och kemikalieverket Tukes och Tullens uppskattning är drygt tio procent av produkterna på den europeiska marknaden olagliga. Därför intensifierar myndigheterna nu övervakningen av importerade växtskyddsmedel.

SLC - Mg 0131
Bra väder har gynnat vårsådden

Sådden av vårspannmål som efter ett bakslag i vädret i början av maj tog ny fart kring morsdag, är nu avslutad i både Västra Nyland och Egentliga Finland. Endast i Lappland har man inte ännu påbörjat sådden av vårspannmål på grund av blöta åkrar, uppger ProAgria.

Nya CAP kan ersätta bönder för kolsänkor

EU:s agrarkommissionär Phil Hogan föreslår en CAP-premie för producenter som vidtar åtgärder för att skapa kolsänkor.