Jordbruk

Dispens för betade grönsaksfrön

Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) har beviljat dispens för sådd av grönsaksfrön betade med preparaten Wakil XL och Apron XL, som innehåller det verksamma ämnet metalaxyl-M.

De som använder betade frön ska se till att frön som betats med preparat som innehåller metalaxyl-M sås före den 31 maj 2021, om odlingsväxten inte omfattas av undantagstillståndets användningsändamål.

I EU-kommissionens genomförandeförordning (EU) 2020/617 som gäller metalaxyl-M förbjuds sådd av frön som behandlats med metalaxyl-M på friland efter övergångsperioden som går ut den 31 maj 2021.

Eftersom tidpunkten inträffar under vegetationsperioden i Finland och det inte finns tillräckligt med tid för att så alla grönsaker innan dess, har Tukes beviljat undantagstillstånd för sådd av frön som betats med metalaxyl-M även för juni-augusti 2021.

Dispens för sådd av frön som betats med Apron XL gäller enligt följande:

- 1-30.6.2021: morot, rödbeta, polkabeta, kålrabbi, dill och bönor.

- 1.6–31.7.2021: kålrot, rova, rädisa och salladskål.

Dispens för sådd av frön som betats med Wakil XL gäller enligt följande:

- 1.6–15.8.2021 ärt.

Begränsningen som gäller betade frön har sin grund i den risk som metalaxyl-M orsakar för fåglar och däggdjur som äter betade frön från åkrar. Inga lika effektiva växtskyddsmedel för bekämpning av rotsystemsjukdomar används för grönsakerna i fråga, eftersom andra allmänna verksamma ämnen har tagits ur bruk i EU redan tidigare. Tiram och iprodion är exempel på verksamma ämnen som tagits ur bruk.