Jordbruk SLC

Webbinarium: Förbättra markens
bördighet med fånggrödor

Fånggrödor är synnerligen mångsidiga. De ökar det gröna växttäcket och mängden organiskt material i marken, främjar kolinlagringen i marken, gör växtföljden mera varierande och marken bördigare. Fånggrödan kan sås som bottengröda i produktionsgrödan eller genast efter att produktionsgrödan har skördats.

Torsdagen den 18 februari kl.10-11.30 bjuder Carbon Action Svenskfinland in till webbinarium om hur man med hjälp av fånggrödor kan förbättra markens bördighet. Webbinariet hålls via plattformen Microsoft Teams.

Vad behöver man beakta när man planerar att odla fånggrödor? Den frågan besvaras under webbinariet av Göran Bergkvist, docent och universitetslektor i växtodlingslära vid Sveriges lantbruksuniversitet. Han berättar också om fånggrödors förfruktsvärde och ger tips på hur och när fånggrödorna ska sås och hur och när de borde avslutas.

Tony Hydén, som är jordbrukare och verksamhetsledare för andelslaget Lappträsk Farmarna, berättar även om sina erfarenheter av odlingen av fånggrödor.

Anmäl dig senast den 17 februari via evenemangets webbsida.

Carbon Action är en samarbetsplattform startad av BSAG. Plattformens huvudmålsättning är att forska, verifiera och främja kolinlagring i åkermarkerna och därigenom hejda klimatförändringen och övergödningen av Östersjön. Det vetenskapliga forskningsarbetet koordineras av Meteorologiska institutet. Det svenskspråkiga delprojektet finansieras av Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, Stiftelsen Finlandssvenska Jordfonden och Svenska Kulturfonden.