Vetepriser
De globala vetepriserna här länge varit höga. I Finland räcker skörden för tillfället inte till storskalig export.
Jordbruk Marknad

Låga skördenivåer håller
finländska vetepriset nere

Det skulle finnas efterfrågan på inhemskt vete på exportmarknaden, men skördevolymerna räcker inte för att nå en omsättning som ger möjlighet till priser som motsvarar vetepriserna i Estland. De globala börspriserna svänger kraftigt, men har länge hållits på en ovanligt hög nivå. Också de inhemska priserna klättrar sakta uppåt, meddelar spannmålsuppköparna.

De globala börspriserna för vete har länge hållits på en exceptionellt hög nivå. Förra veckan låg vetefuturen för mars 2021 som bäst på cirka 240 euro per ton, medan den nu fallit med cirka 15 euro. Också de inhemska vetepriserna har stigit och ligger nu kring 200 euro per ton.

– Priserna på Matif-börsen svänger traditionellt kraftigare än de inhemska priserna, säger Jaakko Huokkola, chef för spannmåls- och foderanskaffning på Lantmännen Agro. Det beror på att största delen av den finländska skörden också under goda skördeår går till den inhemska marknaden. Under dåliga år är andelen ännu större.

Om skörden räckte till skulle det finnas efterfrågan på finländsk spannmål på exportmarknaden, konstaterar Huokkola. I Estland där man haft två goda spannmålsår kommer man upp i stora exportvolymer, och enligt Spannmålsbranschens samarbetsgrupp VYR finns det goda möjligheter att följande skördesäsong också blir lyckad. Hösten har varit torr och snötäcket skyddar grödorna från kylan.

– Det är för tillfälle svårt att jämföra de finländska och de baltiska spannmålspriserna, konstaterar Sam Tallberg, exportchef vid Avena Nordic Grain Oy. De baltiska länderna är nettoexportörer av spannmål, vilket betyder att deras spannmålspriser bestäms utgående från den internationella exportmarknaden.

Tallberg uppskattar att det skulle krävas finländska spannmålspartier på 25.000-60.000 ton för att uppnå tillräckligt stor omsättning för att komma upp i jämförbara exportmarknadspriser.

– Den här skördesäsongen räcker inte tillräckligt många ton finländsk vete till export, och priset formas därför efter den inhemska användningsgraden.

Bättre pris via Spannmålstorget

En del av spannmålsköparna betalar ett något högre pris för spannmål som säljs via den digitala handelsplatsen Spannmålstorget, viljatori.fi, berättar SLC:s spannmålsombudsman Rikard Korkman.

– Finlands viktigaste industriella uppköpare som bland annat Altia erbjuder det bästa spannmålspriset för affärer som genomförs på Spannmålstorget, påpekar Korkman.

Altias tillägg på 2 euro ton erhålls endast via den digitala tjänsten.

– Det här är en positiv signal från spannmålsindustrins sida, som varit med om att grunda spannmålstorget för att effektivera och digitalisera spannmålshandeln.

På spannmålstorget kan vem som helst lägga ut partier till försäljning till det pris som man själv bestämmer och nå ut till många potentiella köpare på en och samma gång.

– Nu finns det också en klar sporre för oss odlare att ta i bruk spannmålstorget, säger Korkman. Samtidigt erbjuder spannmålstorget också en ypperlig försäljningskanal för spannmålsförsäljaren.