20201214 Ep 108186 B Pbu Tr 015
EU-parlamentarikern Paolo De Castro, som sitter med i EU:s delegation för relationer med USA, lade fram idén om ett ömsesidigt stopp för tullar mellan EU och USA. Jordbruksutskottets ordförande Norbert Lins, förde förslaget vidare till kommissionen. FOTO: EU
Jordbruk EU Globalt Marknad

Parlamentets jordbruksutskott
vill ha tullstopp med USA

Ett sex månaders ömsesidigt stopp för tullar mellan EU och USA. Det är EU:s topp-parlamentariker Paolo De Castros förslag som kommissionen nu ska försöka genomföra.

Med en ny regering i USA finns det hopp för att systemet med tullar kan komma att försvinna. Paolo De Castro, som sitter med i EU:s delegation för relationer med USA, lade fram idén om ett ömsesidigt stopp till jordbruksutskottets ordförande Norbert Lins, som förde den vidare till kommissionen.

Vice ordförande Valdis Dombrovskis, som är ansvarig för handel, har officiellt meddelat att han vill starta förhandlingar med USA:s regering, så fort denna har installerats.

– Det enda sättet att komma bort från tullarna är att vi inför ett stopp medan förhandlingarna pågår. Jag har fått signaler om att Bidens regering är intresserad av att få bort tullarna, så hoppet finns, berättar Paolo De Castro för Landsbygdens Folk.

Tullarna infördes av Trump 2019 som ett led i hans politik att försvåra import till USA. De flesta observatörer är överens om att Biden har en helt annan inställning till handel med andra länder.

Brexit skapar nya problem

Fast även om USA-tullarna försvinner innebär det inte att Europas lantbrukare kan dra en lättnadens suck. Brexit kommer, enligt De Castro, att bli betydligt svårare än de flesta trott. Protesterna från den skotska fiskeriindustrin är bara början enligt honom.

– Vi ser redan att den ökade byråkratin skapar problem för många. Vi måste absolut hitta ett system som gör att detta inte blir en extra börda för det redan pressade jordbruket, konstaterar han.

– Detta är tyvärr något som kommit i skymundan på grund av allt annat som händer just nu, men jag ser det som det stora orosmolnet den närmaste framtiden.

När det gäller den framtida CAP är Paolo De Castro däremot optimistisk. Ledamöterna i jordbruksutskottet diskuterade detta med den portugisiska jordbruksministern Maria de Céu Antunes under det senaste mötet i måndags.

– Vi var alla överens med henne om att vi vill ha en definitiv plan under det portugisiska ordförandeskapet, alltså innan 30 juni. Vi har kommit så långt i förhandlingarna att det inte alls känns som ett svårt mål, säger han.

Pandemikrisen har stärkt jordbruket

När vi intervjuade honom för två år sedan var han ganska negativ till hur kommissionen ville att CAP skulle förändras. I dag tycker han att EU fått fram en bra kompromiss när det gäller ländernas egna rätt att besluta om pengarna och vikten av gemensamma regler.

– Vi har fortfarande en bit att gå, men viljan att hitta lösningar finns så jag är optimistisk. Den nya kommissionen är mer inne på jordbruksutskottets linje än den förra var. Helt klart kommer vi att få en CAP som är i linje med EU:s mål om ett mer miljövänligt samhälle.

Rent generellt tycker De Castro, som arbetat för jordbruket under många år och även varit jordbruksminister i Italien, att det finns en betydligt mer positiv bild av lantbruket och dess vikt för samhället i dag än innan covid. Han tror att krisen kan blir ett avstamp för något positivt för branschen.

– Bilden av jordbruket som en börda för samhället och pengaslukare, har bleknat när folk insett hur viktigt det är att ha en inhemsk matproduktion under en krissituation. Även inom EU:s institutioner blåser en annan vind i dag, och det finns mycket mer vilja att hjälpa Europas bönder att utveckla sin verksamhet. Jag är övertygad om att detta kommer att vara en stor fördel i de fortsatta förhandlingarna, säger han bestämt.