Jordbruk EU Marknad

Kommissionen utreder
lagringsstöd för griskött

EU-producenterna av griskött har sedan länge krävt EU-medel för privat lagring av griskött. Anledningen är svaga priser i flera viktiga grisproducerande länder. Men kommissionen har ännu inte fattat några beslut.

Problemet har aktualiserats under coronakrisen. EU:s agrarkommissionär Janusz Wojciechowski har gång efter gång lovat att överväga saken och tänjer producenternas tålamod till bristningsgränsen.

Redan under hösten pressade producentorganisationerna i framför allt Frankrike, Tyskland och delar av Östeuropa på kommissionen. Covid-19 och den afrikanska svinpesten i Tyskland har stört marknaden och pressat grispriset under lönsamhetsnivån.

Denna vecka satte Slovenien ny press på kommissionen. På måndagens agrarministermöte upprepade landets delegation sina krav och stöddes av tretton andra medlemsländer.

EU-kommissionen gav inte heller denna gång några entydiga besked. Under pressinformationen efter ministermötet meddelade kommissionär Wojciechowski att han kommer att utreda frågan.

Enligt Wojciechowski saknas en universallösning som fungerar i alla medlemsländer. Kommissionen fortsätter att följa med utvecklingen och priserna i EU-länderna. Lagerhållningen har emellertid också negativa konsekvenser.

En bidragande orsak till priskrisen är att grisproduktionen i EU har koncentrerats till vissa enskilda medlemsländer. Skillnaden mellan länderna är stor. Det är inte lätt att finna en lösning som löser problemen i EU som helhet.

Enligt Wojciechowski är det i dagens läge ännu svårt att rättfärdiga lagring av griskött. Priserna är låga men stabila sedan flera veckor. Å andra sidan har ASF-epidemin stoppat den tyska exporten till Kina och kylhusen är fulla med kött.

Kommissionen betraktar detta som ett problem. Om lagren ytterligare belastas med lagervara som subventioneras av EU, minskar chanserna till en snabb återhämtning efter krisen. Det kan arta sig till en lång pina för branschen.