D3 Dac3 Dc 82 Af 3 E46 9175 1 D117 Fb52155
Portugal har tagit över ordförandeskapet för EU. Årets första videomöte för jordbruket leddes av Portugals jordbruksminister Maria do Céu Antunes. FOTO: EU
Jordbruk EU

EU-länderna håller fast
vid nationell CAP-flexibilitet

Trilogförhandlingarna om nästa CAP mellan medlemsländerna och EU-parlamentet kan skärpa till sig. EU:s jordbruksministrar upprepade på måndagen medlemsländernas krav på lokal flexibilitet via nationella strategiplaner.

Parlamentet stöder en hybridmodell där Bryssel skulle få mer att säga till om. Medlemsländernas jordbruksministrar befarar däremot att parlamentets modell ökar byråkratin och ger mindre spelrum för länderna.

I de fortsatta trilogförhandlingarna med parlamentet kommer medlemsländerna med eftertryck att försvara sin linje. Det fastställde också det nya ordförandelandet Portugals jordbruksminister Maria do Céu Antunes.

Länderna favoriserar en modell där Bryssel i huvudsak ställer upp målsättningarna. Det är sedan medlemsländernas sak att ta fram konkreta åtgärder i sina nationella strategiplaner. Allt annat föder bara byråkrati, menade den franska delegationen.

Länderna efterlyser snabba förhandlingar

De flesta EU-ministrar var eniga om denna tågordning. Länderna efterlyser smidiga och snabba trilogförhandlingar med parlamentet. Detta bidrar till att trygga rättssäkerheten i de nationella strategiplanerna.

Tysklands jordbruksminister Julia Klöckner underströk behovet att handla snabbt. De nationella planerna borde i brådskande takt godkännas av kommissionen för att ge producenterna en säker vägledning till nya åtgärder.

Enligt Klöckner behöver det portugisiska ordförandeskapet givetvis ett visst spelrum för kompromisser i de förestående förhandlingarna. Villkoret är att förhandlarna inte i väsentliga frågor avviker från medlemsländernas position.

Finlands jordbruksminister Jari Leppä betonade att riktlinjerna för rådets allmänna strategi som måste följas. Länderna enades i oktober om en kompromiss där varje land ska öronmärka minst 20 procent av medlen i den första pelaren för miljösystemen.

Det är viktigt att behålla en nationell flexibilitet för att utforma åtgärder som är baserade på lokala situationer och behov. Enligt Leppä borde CAP-reformen genomföras inom den planerade tidsramen, eftersom länderna också behöver tid att verkställa åtgärderna.

Tyskland och Frankrike underströk likaså betydelsen av att trilogen med EU-parlamentet ska påskyndas och färdigställas. Då hinner ländernas delegationer utarbeta sina strategiplaner och lämna in dem till kommissionen före nästa årsskifte.

Kompromissberedskapen varierar i viss mån mellan länderna. De spanska och ungerska delegationerna uttryckte en viss kompromissvilja i förhandlingarna med parlamentet om den gemensamma marknadsordningen.

Nederländernas jordbruksminister Carola Schouten kan tänka sig att höja andelen miljöåtgärder för ekosystemen till 30 procent, vilket parlamentet efterlyser. I gengäld skulle parlamentet tillåta mer flexibilitet i utformningen av åtgärderna.

Finland betonar handelsavtalen

Under måndagens möte informerade kommissionen bland annat om läget i den internationella handeln med jordbruksprodukter. Enligt kommissionen har jordbrukshandeln utvecklats positivt trots räntekrisen.

EU:s handelsbalans inom jordbruket visar överskott, fastställde kommissionen. På mötet presenterades dessutom en uppdaterad rapport om frihandelsavtalen inom jordbrukssektorn och deras sammanlagda effekter.

Många ministrar betonade att jordbruksprodukter och livsmedel från länder utanför EU endast borde importeras om de uppfyller EU:s stränga standarder för miljö och uthållighet. Detta är viktigt för en rättvis handel.

Ministrarna välkomnade också avtalet mellan EU och Storbritannien och dess icke-tariffära status för jordbruksprodukter. Ministrarna ställde också förhoppningar för avspänning inom den internationella handeln efter maktskiftet i USA.

Minister Leppä betonade att handelsavtalen öppnar många viktiga exportkanaler för jordbruket. Han påpekade emellertid att EU:s handelspartner måste följa EU:s gemensamma bestämmelser för importen.

Jordbrukssektorn har visat stor motståndskraft i krisen och har bidragit till ekonomisk återhämtning. Ansträngningar måste göras för att granska avtalens inverkan på jordbruket. Det är viktigt att trygga rättvisa inom handeln, betonade Leppä.