Bayer Basel
De egna aktieägarna hotar med att dra Bayer inför rätta på grund av höga kursförluster. FOTO: Bayer
Jordbruk Marknad

Egna aktieägare
drar Bayer inför rätta

Den tyska kemikoncernen Bayer har nu också fått problem med sina egna aktieägare hemma i Tyskland. Aktieägarna är missnöjda över kursförluster som en följd av köpet av Monsanto. De anser att Bayer borde ha varnat för riskerna.

Bayer har redan länge tyngts av problem efter de otaliga rättstvisterna i USA mot personer som hävdar att de har insjuknat i cancer efter att ha använt ogräsmedlet Roundup, som hade utvecklats av Monsanto.

Enligt uppgifter senaste höst hade Bayer då nått betydande framsteg inom förlikningen i rättstvisterna om glyfosat i USA. Detta har ändå inte hindrat koncernens aktiekurs att hamna i nästan fritt fall.

Nu måste Bayer av allt att döma förbereda sig för en ny rättsprocess. Denna gång är det koncernens egna investerare och aktieägare hemma i Tyskland som går till angrepp. Det skriver den tyska affärstidningen Wirtschaftswoche.

Lång process på hemmaplan

Enligt tidningen kräver aktieägarna skadestånd av koncernen via två advokatbyråer i Köln. Bayer-aktiens dramatiska kursfall i samband med USA-processerna borde inte ha kommit som en överraskning. Bayer borde ha varnat sina aktieägare.

En av advokatbyråerna uppger enligt Wirtschaftswoche att förhandlingarna kan utmynna i ett prejudiciellt avgörande om fler aktieägare ansluter sig till processen. Sannolikt kan det dröja fram till slutet av året innan det blir aktuellt med muntliga förhandlingar.

Sammanlagt handlar det om skadeersättningar på omkring 37 miljoner euro. Bayer har tidigare förlorat tre processer i USA. Enligt Bayer är anklagelserna ogrundade, eftersom den tyska koncernen hade genomfört en noggrann utredning före köpet av Monsanto.

Detta har också bekräftats av oberoende experter, framhåller en talesperson för Bayer. Koncernen kommer därför att bestrida de grundlösa anklagelserna. Den muntliga processen kommer sannolikt att starta först i slutet av året.

Rättsfallen tär på förtroendet

Bayer-ägda Monsanto dömdes att betala ett skadestånd på 289 miljoner dollar till en cancersjuk skolvaktmästare, som hade arbetat med glyfosatpreparatet Roundup. Enligt offret hade Monsanto inte varnat tillräckligt för riskerna.

I två vidare fall dömdes Bayer-Monsanto till höga skadestånd till användare av glyfosat. I juni 2020 enades Bayer om förlikning med tre fjärdedelar av de cancerpatienter i USA som hävdar att de har insjuknat i cancer efter att ha använt glyfosat.

Förlikningen har ett högt pris. Enligt koncernledningen är Bayer beredd att betala mellan 9,1 och 9,8 miljarder euro för att få sätta punkt för de talrika glyfosatstämningarna i amerikanska domstolar.

De många och dyra rättstvisterna har kostat Bayer både förtroende och pengar. Koncernen har reserverat 10,9 miljarder dollar för pågående och kommande förlikningar. Enligt tyska Handelsblatt är det osäkert om beloppet täcker fordringarna.

Bayers aktiekurs har fallit med 44 procent sedan det första domslutet mot koncernen avgjordes sommaren 2018. Kravet på skadeersättningar i Tyskland kan ännu stiga om fler aktieägare anmäler sig.