SLC - Skolmat
Mera inhemskt i de offentliga köken

De offentliga köken i Finland köpte förra året 6 procent mera inhemska råvaror än 2013, visar en färsk undersökning. Användningen av närproducerade råvaror varierade stort från kommun till kommun och hade inte stigit nämnvärt.

Snart får EU-länderna låta bönderna bevattna med renat avloppsvatten

Inom en snar framtid kommer alla EU-länder att kunna ge sina bönder en möjlighet att använda renat avloppsvatten i sina odlingar. Kommissionen, rådet och parlamentet har enats om vilka regler som ska gälla i en ny förordning om återanvändning av vatten.

Medaljregn på självständighetsdagen

President Sauli Niinistö har i egenskap av stormästare för Finlands Vita Ros' och Finlands Lejons ordnar beslutat att till självständighetsdagen 6.12 förläna följande förtjänsttecken åt förtjänta finska medborgare.

Stort intresse från Kina för australiska mejerier

Det delvis statligt ägda kinesiska mejeriet Mengniu Dairy kommer att ta över det australiska ekologiska mejeriet Bellamy’s, som producerar modersmjölksersättning. Den kinesiska mejerijätten är också intresserad av att köpa “Lion Dairy & Drinks”.

SLC - Ebrd Hq Landscape
EU stänger kryphål för kyckling från Ukraina

Ett kryphål i EU:s handelsavtal med Ukraina har länge främjat ukrainska leverantörer av kycklingbröst. Genom att förpacka köttet med ett stycke vingben, kunde produkterna exporteras tullfritt till EU i obegränsade mängder. Nu har EU-parlamentet stoppat trafiken.

SLC - Dsc 0154
Rågmästare efter rekordskörd

Kimmo Polo från Loimaa är årets rågodlingsmästare. Malmgård Sjundeå kommer på delad andraplats.

SLC - Farprod1
Deras gård är årets fårgård i Finland

En långsiktig och framgångsrik avel. Engagemang i branschens föreningsliv och intressebevakning. Så löd några av motiveringarna när Finlands fårförening utsåg Christer Ollqvists och Milla Alanco-Ollqvists gård till årets fårgård 2019.

Har du åsikter eller idéer om biogas?

Arbetsgruppen som bereder regeringens nationella biogasprogram låter genomföra en webbenkät, där man har möjlighet att komma med åsikter och idéer om hur produktionen och konsumtionen av biogas kan främjas i vårt land.

Nivåerna för EU:s direktstöd 2019 har fastställts

Regeringen har fastställt nivåerna för den första posten av EU:s helfinansierade jordbruksstöd 2019. Livsmedelsverket börjar betala ut stöden den 12 december.

SLC - Vaxtnaring 1
Så kan odlaren minska näringsförlusterna

Det gäller att se på helheten och lita på sina egna iakttagelser, säger Paul Riesinger, lektor i växtodling vid Novia.

SLC - Jonny Kronqvist 2
Slaktdjursutskottet oroat över dålig lönsamhet

Slaktdjursutskottet är oroat över marknadsläget och den allmänt dåliga ekonomin inom köttuppfödningen.

Tyska meppar vill höja på Tysklands EU-avgift

Den tyska regeringen vill betala högst 1,0 procent av BNI till EU-budgeten fram till 2027. Det räcker inte, anser fyra ledande tyska EU-parlamentariker från den konservativa EPP-gruppen. De hänvisar till stigande krav på jordbruket som kostar pengar.