SLC - Fnsea 76783708 2273580849606443 4147888172468011008 N
Traktorerna rullade in i både Paris och Dublin

Frustrationen bland bönderna förefaller att sprida sig i Europa. Efter tisdagens storsamling i Berlin, blockerade ett tusental traktorer på onsdagen gatorna i Paris. Irlands huvudstad Dublin blev också skådeplats för traktorprotester.

Polar Mills aktier blir värdelösa 30.11

Polar Mills aktier blir värdelösa efter den 30.11, meddelar Helsingin Mylly. Den som ännu har kvar aktier ska lämna in dem senast på fredag 29.11.

Danmark startar export av nötkött till Sydkorea

Danmark har nu fått grönt ljus för export av nötkött till Sydkorea. De byråkratiska hindren har avvärjts och alla tillstånd är klara. Danmark och Nederländerna är de första EU-länderna som får exportera nötkött till Sydkorea.

Parlamentet antog nya kommissionen

EU-parlamentet gav på onsdagen klartecken för den nya EU-kommissionen under ledning av Ursula von der Leyen.

EU:s grisexport stiger snabbt i värde

Kinas efterfrågan på griskött har ökat snabbt på grund av svinpesten. Värdet av EU-exporten till Kina ökade med 22,5 procent under perioden januari till augusti. Mest ökade grisexporten från Spanien.

SLC - Fmge Uttal
Markens kolsänka tillhör markägaren enligt SLC

SLC:s förbundsfullmäktige tog vid sitt höstmöte i Vanda i tisdags kraftigt ställning för att kollagret och kolsänkan är markägarens egendom.

SLC - Grossdemo Berlin 20191126 03 Quelle Dbv
40.000 tyska bönder protesterar framför Brandenburger Tor

UPPDATERAD TEXT. Omkring 40.000 tyska bönder möttes i Berlin på tisdagen för att protestera mot regeringens jordbrukspolitik och det växande föraktet mot jordbrukarkåren.

SLC - Bayer 2019 8702
EU-länderna kräver besked om gensaxens rättsliga status

EU-domstolens flummiga fjolårsutslag om gensaxens rättsliga status blockerar fortfarande tillgången till den nyaste växtförädlingstekniken i Europa. Medlemsländerna kräver nu besked av kommissionen. Frågan måste lösas senast våren 2021.

Minskad nötköttslakt inom EU

Under januari-augusti minskade slakten i EU med 2,1 procent räknat i antal djur och med 1,4 procent räknat i vikt, noterar EU-kommittémötet för nötkött.

Minskad grisslakt i EU trots ökad export

Under januari-augusti minskade slakten inom EU med 1,5 procent i antal grisar och med 0,9 procent i vikt, noterar EU-kommittémötet för griskött.

Misstänkt inköpskartell inom Hollands agrarhandel

Det holländska kartellverket ACM utreder en härva med förbjudna prisavtal inom jordbruksbranschen. Enligt agrartidningen Boerderij ska företagen ha samordnat sina inköpspris till nackdel för producenterna.

EU undersöker fransk handelsallians

EU-kommissionen har ställt samarbetet mellan två franska handelskedjor under lupp. De stora kedjorna Casino och Intermarché misstänks för otillåtet samarbete på marknaden i en utsträckning som bryter mot EU:s konkurrensregler.